Menu

Boulimia nervosa

Wat is boulimia?

Boulimia nervosa betekent ‘honger als een os door een psychische oorzaak’. Het is een eetstoornis waarbij je voortdurend bezig bent met je lichaam en gewicht. Bij boulimia zijn de symptomen heftige, oncontroleerbare eetbuien. Toch is je gewicht waarschijnlijk normaal. Want om niet aan te komen, sport je intensief. Of raak je het eten kwijt door lang te vasten, te braken of laxeermiddelen te gebruiken.

Oorzaken boulimia

Meestal zijn de oorzaken van boulimia een combinatie van factoren: aanleg, opvoeding, negatieve ervaringen, cultuur, sociale omgeving, en het gangbare schoonheidsideaal. De eetbuien zelf zijn geen oorzaken van boulimia, maar juist het symptoom.

Boulimia symptomen

Bij boulimia zijn veelvoorkomende symptomen:

 • vaak onbeheersbare eetbuien die je voor anderen verborgen houdt
 • braken, laxeertabletten nemen, vasten of zeer intensief bewegen om niet aan te komen
 • je geeft veel geld uit aan eten.
 • gestrest, eenzaam en depressief gevoel tijdens eetbuien. Aan de andere kant geven eetbuien soms ook rust of troost.

Gevolgen boulimia

Gevolgen van boulimia zijn lichamelijk, psychisch, sociaal of financieel. Hieronder noemen we de meest voorkomende gevolgen.

Lichamelijke gevolgen

 • je voelt niet meer goed wanneer je vol zit
 • vaak moe en lusteloos
 • buikpijn en darmklachten
 • gebitsproblemen door het ongezond eten en het braken
 • grote kans op ernstige ziekten en aandoeningen.

Psychische en sociale gevolgen

 • je eten, gewicht en uiterlijk beheersen je leven
 • je voelt je zwak en schaamt je vanwege je eetbuien
 • je vindt jezelf te dik en denkt dat iedereen naar je kijkt
 • je geeft veel geld uit aan ongezond eten
 • je raakt steeds meer sociaal geïsoleerd

Boulimia behandeling

De obsessie voor eten en gewicht. De afschuwelijke eetbuien die je leven beheersen. En die je verborgen houdt voor anderen. Jouw boulimia, jouw geheim. Alles draait om eten. Op weg naar een beter leven, is alleen aandacht voor eten niet genoeg. Bij je boulimia behandeling kijken we zeker naar je voeding, maar ook wat zich in je hoofd afspeelt en hoe het écht met je gaat.

Boulimia behandeling: lichamelijk

De eerste stap in je boulimia behandeling is een eetlijst. Die helpt je om regelmatig te eten en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Samen bouwen we stap voor stap aan een gezond eetpatroon en meer discipline. Onder begeleiding van een arts die je gezondheid monitort.

Boulimia behandeling: psychisch

Een sterke wil, veel wilskracht en doorzettingsvermogen zijn nodig om je gedisciplineerd aan de eetlijst te houden. Dat houd je een tijdje vol, maar vaak volgt er na drie maanden een terugval. Samen proberen we die terugval te voorkomen. Toch een terugval? Ik help je ermee omgaan en daarna weer vol goede moed doorgaan.

Ingesleten eetpatronen doorbreken. Daar is de behandeling van boulimia op gericht. Samen gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaken: waar komt je behoefte om veel te eten vandaan? Die oorzaken zitten vaak héél diep in je onderbewustzijn. Technieken als cognitieve gedragstherapie, hypnose of EMDR geven goede resultaten bij een boulimia behandeling.

Heb ik boulimia? 

Als mental coach en ervaringsdeskundige help ik je je boulimia overwinnen. Daarvoor moet het wel goed klikken tussen ons. Dus laten we kennismaken. Vragen stellen en kijken of het vertrouwen er is om samen de uitdaging aan te gaan.

“Het verhaal van mijn cliënten en mij zijn het levende bewijs dat het kan: afrekenen met je eetprobleem, je angsten of je overgewicht. Je lijf in balans brengen. Weer baas worden over je eigen leven. Een nieuwe start.”

Maak een afspraak

Ik sta klaar om samen met jou de uitdaging aan te gaan! Maak nu een afspraak. Of vul het contactformulier op deze pagina in. Dan bel ik jou zo snel mogelijk terug.

Registratie Ron Meijering

Ron Meijering is officieel Internationaal Register Hypnotherapeut en aangesloten bij de HVNL  de beroepsvereniging voor professionele hypnotiseurs Nederland. Ook is hij SKJ geregistreerd als Jeugdprofessional. Het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, SKJ, is het beroepsregister voor professionals in de jeugdsector.

Ook is Ron Meijering een officieel gediplomeerde NLP Practitioner Coach.

SKJ

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.