Menu

Wat zijn de oorzaken van een eetstoornis?

Over de oorzaken van een eetstoornis lopen de meningen van de professionals nogal uiteen; een eenduidige oorzaak is meestal niet aan te wijzen. Wel staat vast dat er bepaalde risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Hoe groot is jouw risico op een eetstoornis? Doe de eetstoornis test en ontdek het.

Wat bepaalt mijn risico op een eetstoornis?

Onderzoek heeft uitgewezen dat de onderstaande risicofactoren een rol kunnen spelen in het ontstaan van een eetstoornis. Hierbij is altijd sprake van een combinatie van meerdere factoren.

  • Erfelijkheid en aanleg
  • Opvoeding
  • Persoonlijkheid
  • Puberteit
  • Sociale en culturele aspecten
  • Ingrijpende gebeurtenissen
  • Lijnen of afvallen

Erfelijkheid en aanleg

Een extreme gevoeligheid waardoor je een te grote verantwoordelijkheid voelt voor wat er om je heen gebeurt. Genetische aanleg door een bepaalde combinatie van hormonen die je eetgedrag verstoort. Dit zijn een paar voorbeelden van erfelijke risicofactoren en karaktereigenschappen die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een eetstoornis.

Opvoeding

Heeft één van je ouders een eetstoornis en ligt er daardoor van jongs af aan nadruk op lijnen en slank zijn? Ligt de focus thuis op presteren en je aanpassen of word je ook gewaardeerd om wie je bent? Hoe gaat je familie om met emoties: mogen ze er zijn of worden ze gezien als een teken van zwakte? Dit zijn allemaal elementen van je opvoeding die tot een eetstoornis kunnen leiden.

Persoonlijkheid

Ook je persoonlijkheid bepaalt je aanleg voor eetstoornissen. Perfectionistische mensen stellen hoge en vaak onhaalbare eisen aan zichzelf. Zij hebben voortdurend het gevoel dat ze falen, waardoor hun eigenwaarde steeds deuken oploopt. Maar ook onzekere mensen die zich voortdurend aanpassen aan anderen lopen een hoger risico om een eetstoornis te ontwikkelen.

Puberteit

In de puberteit staat je hele wereld op zijn kop. Je lijf groeit en verandert, mentaal maak je een enorme sprong en ook je leven ziet er ineens heel anders uit: nieuwe school, andere vrienden, meer verplichtingen en meer sociale druk. In deze fase ligt de nadruk op zelfstandig worden en eigen verantwoordelijkheid nemen. Dit vraagt heel veel van jou. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste eetstoornissen ontstaan in de puberteit.

Sociale en culturele factoren

In onze westerse maatschappij ligt een grote nadruk op jong, mooi en slank zijn; dit wordt door velen gezien als synoniem voor ‘succesvol zijn’. Voldoe je niet aan dit perfecte plaatje, dan heb je te kampen met vele voordelen. Met name jonge vrouwen, maar zeker ook mannen, stellen hoge eisen aan zichzelf bij het nastreven van dit schoonheidsideaal.

Ingrijpende gebeurtenissen

Heb je aanleg voor eetstoornissen, dan kan een ingrijpende gebeurtenis de trigger zijn voor het daadwerkelijk ontwikkelen van een eetstoornis. Bijvoorbeeld: je wordt gepest, je relatie eindigt, je ouders gaan scheiden, seksueel misbruik, iemand die voor jou belangrijk is wordt ernstig ziek of overlijdt, enzovoorts.

Lijnen of afvallen

Langdurig lijnen zorgt naast een lichamelijke verandering ook voor een geestelijk verandering. Het lichaam raakt uit balans, en dat kan bijvoorbeeld leiden tot stemmingswisselingen. Maar ook depressie en agressie kunnen ontstaan door het afvallen. Dit leidt vervolgens weer tot sociale afzondering, waardoor eten – of juist niet eten – steeds belangrijker wordt in iemands leven.

Heb ik een eetstoornis?

Niet iedereen die voldoet aan de risicofactoren ontwikkelt een eetstoornis. Hoe herken je een eetstoornis? Lees meer over de kenmerken van eetstoornissen en doe de eetstoornis test.

Plan jouw intakeafspraak

“Het verhaal van mijn cliënten en mij zijn het levende bewijs dat het kan: afrekenen met je eetprobleem, je angsten of je overgewicht. Je lijf in balans brengen. Weer baas worden over je eigen leven. Een nieuwe start.”

Maak een afspraak

Ik sta klaar om samen met jou de uitdaging aan te gaan! Maak nu een afspraak. Of vul het contactformulier op deze pagina in. Dan bel ik jou zo snel mogelijk terug.

Ron Meijering is aangesloten bij:

Ron Meijering is officieel Internationaal Register Hypnotherapeut en aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten.
Ook is hij SKJ geregistreerd als Jeugdprofessional.

Het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, SKJ, is het beroepsregister voor professionals in de jeugdsector.

Ook is Ron Meijering een officieel gediplomeerde NLP Practitioner Coach.

SKJ

Stel je vraag

Ook is Ron Meijering een officieel gediplomeerde NLP Practitioner Coach.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.