Menu

Orthorexia nervosa

Wat is orthorexia nervosa?

aast anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge eating disorder zijn er nog meer vormen waarin eetproblematiek zich kan laten zien.
Een van deze stoornissen is orthorexia nervosa.

Orthorexia nervosa is een obsessie met gezond en hoogwaardig eten. Op een dwangmatige manier wordt met voeding omgegaan en het slokt de aandacht volledig op. Het gevoel van eigenwaarde is afhankelijk van hoe goed het voedingspatroon gevolgd wordt.
Mensen met orthorexia laten steeds meer voedingsmiddelen weg omdat deze worden beschouwd als ongezond. Hierdoor wordt het voedingspatroon steeds eenzijdiger en kunnen er tekorten ontstaan.

Het begint vaak onschuldig met willen afvallen en gezonder eten door suikers en vetten te vermijden en te letten op calorieën. Geleidelijk wordt er steeds meer eten weggelaten, melk, zuivel en vlees worden vaak naast soep, gebak en chips weggelaten. Later worden steeds meer voedingsmiddelen verboden tot er soms alleen nog groente en fruit gegeten wordt.

Wat zijn de kenmerken symptomenvan orthorexia nervosa?

  • Het is te herkennen aan verschillende symptomen. Afzondering van sociale gelegenheden waarbij gegeten wordt. Naar een verjaardag, feestje of uitje gaan is er vaak niet meer bij want dan kan niet bepaald worden wat er gegeten wordt. Sociale contacten vermijden kan een indicatie zijn

  • Gewichtsverlies dat tot ondergewicht kan lijden, vaak gepaard met gebrek aan energie, vermoeid blijven, duizeligheid bij inspanning en vitaminegebrek.

  • Maag en darmproblemen, nier en leverbeschadigingen, tandproblemen en haaruitval kunnen ook voorkomen

  • Niet meer ongesteld (bij meisjes) worden door tekort aan energie of een te laag gewicht / vetpercentage is ook een indicatie.

 

“Het verhaal van mijn cliënten en mij zijn het levende bewijs dat het kan: afrekenen met je eetprobleem, je angsten of je overgewicht. Je lijf in balans brengen. Weer baas worden over je eigen leven. Een nieuwe start.”

Maak een afspraak

Ik sta klaar om samen met jou de uitdaging aan te gaan! Maak nu een afspraak. Of vul het contactformulier op deze pagina in. Dan bel ik jou zo snel mogelijk terug.

Registratie Ron Meijering

Ron Meijering is officieel Internationaal Register Hypnotherapeut en aangesloten bij de HVNL  de beroepsvereniging voor professionele hypnotiseurs Nederland. Ook is hij SKJ geregistreerd als Jeugdprofessional. Het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, SKJ, is het beroepsregister voor professionals in de jeugdsector.

Ook is Ron Meijering een officieel gediplomeerde NLP Practitioner Coach.

SKJ

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.