Avond routine zinvol of onzin?

Vorige week schreef ik dat het hebben van een ochtend routine bepaald hoe jouw dag verloopt. Vandaag wil ik het graag met je hebben over een ander cruciaal stukje van de puzzel voor een gezond en happy leven.

Misschien herken je dat je soms in bed ligt en alleen maar ligt te draaien en wanneer je uiteindelijk slaapt je nog niet uitgerust wakker wordt!?

Wanneer je het volgende op orde hebt dan slaap je als een roos en wordt je uitgerust wakker. Wanneer je dit niet op orde hebt dan slaap je onrustig en wordt je moe wakker waardoor je dag weer slecht begint.

Waar ik het over heb is de invloed van het hebben van een goede avond routine.

Veel mensen denken dat wanneer je je onrustig voelt en je gaat naar bed dat dit onrustige gevoel vanzelf weg gaat tijdens de slaap.

Misschien is dit iets om te onthouden. Onderzoek wijst uit dat stresshormonen die in je bloed zitten niet vanzelf weg gaan. Je moet het stress patroon zelf actief stopzetten.

Zie het maar alsof je jouw auto met draaiende motor in de garage zet. Pas als je actief de sleutel omdraait stopt de motor met lopen. Zo werkt het ook met ons stresssysteem. Dit moet je zelf actief uitzetten.

Dit kan door het hebben van een vast avond ritueel.

 

Wat is een voorbeeld van een goed avond ritueel ?

  • Stop na 22.00 uur met tv kijken en zet je telefoon op stil.
  • Wandel een half uur
  • Poets je tanden
  • En kies als laatste een oefening die voor ontspanning zorgt. Bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of een mindfulness oefening. Voorbeelden van deze oefeningen zal ik in een volgend blog behandelen. En de belangrijkste tip, doe de routine elke dag in dezelfde volgorde op dezelfde tijd!

Kun je je voorstellen dat wanneer je elke avond een vast ritueel hebt, waardoor je jezelf de tijd geeft om af te schakelen, dat dan je nachtrust van betere kwaliteit wordt?

Mag ik je uitdagen om vanavond al vanaf 22.00 uur te stoppen met tv kijken en je mobiel aan de kant te leggen. Laat je me weten wat het voor jou gedaan heeft?

Ben je bereid om een half per dag te besteden aan betere slaap of kijk je liever 2 uur naar het plafond van je slaapkamer?

Slaap stressvrij en je wordt elke dag uitgerust wakker!

× Heb je een vraag? Stuur me dan een WhatsApp bericht.