EMDR

Waar we op coachen

EMDR therapie is zeer effectief bij traumaverwerking. Eetstoornis of angst overwinnen? Verslaving de baas worden? Dan is EMDR onderdeel van een breder behandelplan.

Vragen over EMDR

Veel gestelde vragen over EMDR

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR therapie is een succesvolle behandelmethode voor mensen die klachten blijven houden als gevolg van een schokkende ervaring of een trauma.

Door de herinnering hieraan op te roepen en tegelijkertijd snelle oogbewegingen te maken, wordt de traumaverwerking geactiveerd of versneld en verdwijnt in de loop van de tijd de emotionele lading van het gebeurde.

EMDR therapie wordt effectief toegepast bij traumaverwerking. Het kan ook een belangrijke rol spelen bij klachten als angsten en fobieën, depressie, eetstoornissen, verslavingen en psychose. Om deze reden pas ik EMDR meestal toe als onderdeel van een breder behandelplan, bijvoorbeeld in combinatie met hypnotherapie  en cognitieve gedragstherapie.

De combinatie van het terugdenken aan een nare situatie of herinnering en het maken van oogbewegingen stimuleert het natuurlijke verwerkingssysteem. Dit vraagt veel van je geheugen, omdat je herinneringen levendig en intens zijn.

Ook het snel volgen van de vingers van de therapeut doet een groot beroep op je werkgeheugen. Deze taken botsen met elkaar waardoor er weinig plaats is voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Dit geeft ruimte om een andere betekenis en beleving aan de herinnering te geven.

Na enkele EMDR-sessies verliest je herinnering haar kracht en emotionele lading. Je kunt makkelijker aan de gebeurtenis terugdenken zonder de emotionele reactie. Vaak wordt de herinnering zelf ook vager. Soms zie je ineens minder onprettige aspecten van dezelfde situatie. Of ontstaan er nieuwe gedachten of inzichten met een minder bedreigende betekenis. Zo krijgt het trauma steeds meer een plek in jouw leven.

Echte nadelen heeft EMDR niet. Na afloop van een EMDR-sessie werken de effecten door. Soms voelt dit even alsof je de regie kwijt bent. Bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Wees gerust, dit duurt meestal niet langer dan drie dagen. Daarna ontstaat er een nieuw evenwicht. Ik raad mijn cliënten vaak aan een dagboek bij te houden en te noteren wat er naar boven komt. In de volgende sessie bespreken we dit dan.

Wat kost EMDR therapie?

Het aantal benodigde sessies hangt af van waarvoor de EMDR therapie wordt toegepast. Hieronder vind je de beschikbare behandelpakketten.
Zelfvertrouwen
€475
Meestal worden tussen 4 en 6 sessies aanbevolen.

Het aantal extra sessies kan worden bepaald door de hoeveelheid begeleiding die je nodig hebt om bevrijd te zijn van je angst.

Afspraak Plannen
Afvallen
€575
Meestal worden tussen 4 en 6 sessies aanbevolen. De eerste sessie duurt ongeveer 1 1/2 tot 2 uur.

Het aantal extra sessies kan worden bepaald door de hoeveelheid begeleiding die je nodig hebt om een gezond gewicht te bereiken.

Afspraak Plannen
Overwin Eetstoornis
€995
Inclusief 10 sessies. De eerste sessie duurt ongeveer 1 1/2 uur.

Het aantal extra sessies kan worden bepaald door de hoeveelheid begeleiding die je nog extra nodig hebt.

Afspraak Plannen

Ben Jij Klaar
Voor De Verandering
Van Je Leven?

Afspraak inplannen

Klaar om samen de uitdaging aan te gaan? Plan dan gelijk jouw kennismakingsafspraak in de agenda van Ron.