Menu

EMDR

Waar we op coachen

EMDR therapie is zeer effectief bij traumaverwerking. Eetstoornis of angst overwinnen? Verslaving de baas worden? Dan is EMDR onderdeel van een breder behandelplan.

Vragen over EMDR

Veel gestelde vragen over EMDR

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR therapie is een succesvolle behandelmethode voor mensen die klachten blijven houden als gevolg van een schokkende ervaring of een trauma.

Door de herinnering hieraan op te roepen en tegelijkertijd snelle oogbewegingen te maken, wordt de traumaverwerking geactiveerd of versneld en verdwijnt in de loop van de tijd de emotionele lading van het gebeurde.

EMDR therapie bij traumaverwerking

EMDR therapie wordt effectief toegepast bij traumaverwerking. Het kan ook een belangrijke rol spelen bij klachten als angsten en fobieën, depressie, eetstoornissen, verslavingen en psychose. Om deze reden pas ik EMDR meestal toe als onderdeel van een breder behandelplan, bijvoorbeeld in combinatie met hypnotherapie  en cognitieve gedragstherapie.

Hoe werkt EMDR?

De combinatie van het terugdenken aan een nare situatie of herinnering en het maken van oogbewegingen stimuleert het natuurlijke verwerkingssysteem. Dit vraagt veel van je geheugen, omdat je herinneringen levendig en intens zijn.

Ook het snel volgen van de vingers van de therapeut doet een groot beroep op je werkgeheugen. Deze taken botsen met elkaar waardoor er weinig plaats is voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Dit geeft ruimte om een andere betekenis en beleving aan de herinnering te geven.

Heeft EMDR therapie bijwerkingen?

Na enkele EMDR-sessies verliest je herinnering haar kracht en emotionele lading. Je kunt makkelijker aan de gebeurtenis terugdenken zonder de emotionele reactie. Vaak wordt de herinnering zelf ook vager. Soms zie je ineens minder onprettige aspecten van dezelfde situatie. Of ontstaan er nieuwe gedachten of inzichten met een minder bedreigende betekenis. Zo krijgt het trauma steeds meer een plek in jouw leven.

Heeft EMDR ook nadelen?

Echte nadelen heeft EMDR niet. Na afloop van een EMDR-sessie werken de effecten door. Soms voelt dit even alsof je de regie kwijt bent. Bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Wees gerust, dit duurt meestal niet langer dan drie dagen. Daarna ontstaat er een nieuw evenwicht. Ik raad mijn cliënten vaak aan een dagboek bij te houden en te noteren wat er naar boven komt. In de volgende sessie bespreken we dit dan.

Wat kost EMDR therapie?

Het aantal benodigde sessies hangt af van waarvoor de EMDR therapie wordt toegepast. Het aantal sessies bepaald de kosten van de EMDR therapie.

Benieuwd wat EMDR therapie voor jou kan doen? Plan hieronder een vrijblijvende kennismaking met mij in.

 

 

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.