Menu

5 Tips die eetbuien voorkomen

Veel mensen die ik coach willen graag weten waar toch die onverklaarbare eetbuien of snoepbuien vandaan komen. Want ze eten de hele dag gezond en toch krijgen ze zo rond 16.00 en vooral ‘s avonds trek naar zoet en snacken.

Ik heb goed nieuws voor je, je kunt deze eetbuien voorkomen. Hieronder geef ik je een 5 simpele tips die je daarbij gaan helpen.

 1. Eet voldoende bij elke maaltijd

  Wat is voldoende eten? Als je bij de hoofdmaaltijden voldoende eet, dan heb je in de middag en avond veel minder kans op een snoep of eetbui. Voldoende eten is zoveel eten bij elke maaltijd zodat je je verzadigd voelt. Als je tijdens de hoofdmaaltijden te weinig eet dan creëer je letterlijk ruimte in je lijf en hoofd voor snoepbuien.

 2. Eet eiwitrijke voedsel.

  Wat zijn de voordelen van eiwitrijke voedsel? Hieronder in het kort een aantal voordelen.

  • Eiwitrijk eten onderdrukt je hongergevoel
  • Eiwitrijk eten voorziet het lichaam van essentiële aminozuren (bouwstoffen)
  • Eiwitrijk eten verhoogt je verbranding en ook je vetverbranding
  • Eiwitrijk eten helpt bij het voorkomen van eetbuien en snack-snoepbuien
 3. Doorbreek patronen in het eten

  Wat zijn dat dan patronen? Veel mensen vertellen dat ze hun eetbuien krijgen uit een vorm van gewoonte. Ze zijn zo gewend om op bepaald moment of met een bepaalde handeling te eten, dat ze ook meteen “honger”  krijgen onder die omstandigheden. Vooral als ze tot rust komen ‘s avonds voor de tv, of als ze om vier uur ’s middags aan de thee gaan.

  Wil je dit voorkomen, dan zul je deze gewoontes moeten herkennen en moeten doorbreken. Probeer eens minimaal 3 weken níét te eten op deze vaste momenten. Sla een ronde koffie of thee over, of verschuif het naar een eerder of later tijdstip. Het gaat vooral om het patroon te doorbreken. Je zult zien als je iets 3 weken doet dat dit je nieuwe routine wordt en dat de oude routine is verdwenen.

 4. Eet iets eiwitrijks tussendoor

  Heb je toch echt trek of honger en wil je iets eten? Negeer dat dan niet  – kleine kans namelijk dat het lukt. Zorg ervoor dat je altijd iets vullends, iets eiwitrijks bij je hebt. Bijvoorbeeld kwark of een eiwitshake is heel effectief als tussendoortje om je hongergevoel weg te krijgen.

 5. Eet geen fruit tussendoor

  En nu denk je misschien, waarom geen fruit? Als je kijkt naar het meeste fruit wat in de schappen ligt dan zit daar veel suiker in. Suiker is een van de triggers om een eetbui later in de dag op te wekken. Advies is dan ook om fruit tijdens de hoofdmaaltijden te eten en ook niet meer dan 2 stuks fruit per dag. Als je dat lastig vind combineer dan in ieder geval je fruit tussendoor met iets eiwitrijks, zoals bijvoorbeeld kwark.

Ik hoop dat je  met deze eenvoudige tips je eetbuien kan overwinnen en weer kan genieten van eten.

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.