Menu

Anorexia is absoluut geen meisjesziekte

BNR heeft een rondgang gedaan langs een aantal verschillende klinieken die eetstoornissen behandelen. Zij zien een toename van het aantal mannen met een eetstoornis. Sommige klinieken stellen dat het aantal mannen dat zich meldt met tientallen procenten is toegenomen. 

Het gaat hierbij om mannen met een eetstoornis zoals anorexia en boulimia, maar ook om mannen die na een maagverkleining eetproblemen hebben. 

Volgens Ron Meijering, coach op het gebied van eetstoornissen en voorzitter van de Stichting Anorexia Jongens,

Op internet is de laatste jaren steeds meer informatie te vinden over anorexia bij mannen. Vroeger was dat wel anders. Meijering denkt dat dat grote invloed heeft op het aantal aanmeldingen van mannen bij klinieken. ‘De ziekte wordt steeds zichtbaarder’.moet niet de fout worden gemaakt te denken dat het aantal jongens met anorexia nu toeneemt. Of dat dit een nieuwe modetrend is. ‘Het is niet zo dat er nu meer jongens een eetstoornis hebben. Die waren er altijd al. Anorexia is veel te lang beschouwd als een meisjes-ziekte. Het goede nieuws is dat jongens met eetstoornissen nu gezien en geholpen worden’, aldus Meijering.

Meijering (47) heeft in zijn puberteit zelf een eetstoornis gehad. ‘Ik was er helemaal vanuit gegaan dat er tegenwoordig wel meer informatie zou zijn over jongens en eetstoornissen. Maar toen ik zes jaar geleden ging googlen, kwam ik niets tegen.’ Daarop besloot hij zelf een informatieve site te starten: anorexiajongens.nl 

Het is beter nu,  maar er valt nog veel te winnen, stelt Meijering. De klinieken zien volgens hem slechts het topje van de ijsberg. ‘Ik zie het aan de bezoekers van mijn site, van mijn eigen praktijk.  Eenderde van de bezoekers is mannelijk. Dat percentage is de afgelopen jaren steeds gestegen. Het is goed dat er steeds meer aandacht voor jongens met een eetstoornis is. Ze kruipen uit hun isolement en durven om hulp te vragen. Dat is de eerste stap’, aldus de coach en ervaringsdeskundige.

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.