Menu

Een eetstoornis zit niet ‘tussen de oren’

Als hypnotherapeut en NLP-coach heb ik veel ervaring met het helpen van mensen met eetstoornissen. Ik weet hoe impactvol deze aandoeningen kunnen zijn, zowel fysiek als mentaal.

Toen ik hoorde over het Minnesota Starvation Experiment, voelde ik me meteen aangesproken. Dit experiment, dat in de jaren 40 werd uitgevoerd door Ancel Keys, was bedoeld om de fysieke en psychologische effecten van ondervoeding te onderzoeken. De deelnemers, gezonde mannen, werden gedurende 6 maanden op een semi-uithongeringsdieet gezet.

De resultaten van het experiment waren schokkend. De mannen ontwikkelden obsessieve gedachten over voedsel, verloren aanzienlijk gewicht, en vertoonden symptomen van depressie, angst en sociale terugtrekking.

Deze symptomen waren voor mij herkenbaar. Ik heb zelf een eetstoornis gehad, van mijn 11e tot mijn 18e. Ik weet hoe honger je kan veranderen, ik was een spontane leuke jongen naar stil en in mijzelf teruggetrokken.

In deze blog deel ik mijn persoonlijke reflectie op het Minnesota Starvation Experiment. Ik vertel over mijn eigen ervaring met een eetstoornis en hoe het experiment me heeft geholpen om mijn eigen herstel te begrijpen.

Mijn persoonlijke ervaring met een eetstoornis

Ik was 11 jaar oud toen ik voor het eerst met “lijnen” in aanraking kwam. Ik was altijd al een normaal slanke jongen geweest, maar op de middelbare school begon ik me onzeker te voelen over mijn lichaam. Ik begon mezelf te vergelijken met andere en werd gepest met mijn dikke achterste en ik voelde me niet goed genoeg.

Ik begon te diëten en te sporten, en het lukte me erg goed om af te vallen. Ik begon steeds meer gewicht te verliezen. Ik werd obsessief bezig met voedsel en ik kon er geen dag zonder.

Ik voelde me schuldig en beschaamd over mijn eetstoornis. Ik durfde er met niemand over te praten, niet eens met mijn ouders of vrienden. Ik voelde me alleen en verloren. Natuurlijk ik werd gepest op school, maar ik had nooit een eetstoornis ontwikkeld als ik niet was gaan lijnen.

De fysieke en psychische effecten van ondervoeding

Het Minnesota Starvation Experiment heeft me laten zien hoe erg ingrijpend de effecten van ondervoeding kunnen zijn. De mannen in het experiment verloren gewicht en ontwikkelden fysieke symptomen zoals spierafname, verminderd libido en trage stofwisseling.

Het Minnesota Starvation Experiment

Het Minnesota Starvation Experiment, een pioniersonderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse fysioloog Ancel Keys na de Tweede Wereldoorlog, heeft niet alleen wetenschappelijke inzichten opgeleverd, maar heeft ook persoonlijke reflecties over mijn eigen strijd met een eetstoornis naar voren gebracht. Van mijn 11e tot mijn 18e heb ik zelf ervaren hoe verstrekkend de gevolgen kunnen zijn.

Overeenkomsten met Anorexia Nervosa

Het experiment vertoonde opmerkelijke overeenkomsten met de symptomen die ook worden waargenomen bij mensen met anorexia nervosa, waaronder obsessieve gedachten over voedsel, aanzienlijk gewichtsverlies, een verstoord lichaamsbeeld, sociale terugtrekking, depressie en angst, gedragsveranderingen met betrekking tot voeding, en vergelijkbare lichamelijke consequenties zoals spierafname, verminderd libido en trage stofwisseling.

Diepere Relatie tussen Voeding en Mentale Gezondheid

Als hypnotherapeut en NLP-coach geloof ik sterk dat een eetstoornis meer is dan alleen een psychische aandoening. Mijn eigen ervaring en professionele reis hebben me geleerd dat de relatie tussen voeding en mentale gezondheid dieper gaat dan vaak wordt erkend.

Psychologische Tol van Honger

Het experiment toonde niet alleen fysieke gevolgen, zoals aanzienlijk gewichtsverlies, maar onthulde ook de psychologische tol, met deelnemers die obsessieve gedachten ontwikkelden over voedsel. Dit raakt me persoonlijk, omdat ik uit eigen ervaring weet hoe honger de geestelijke gezondheid kan beïnvloeden.

Persoonlijke Herkenning van Symptomen

De mannen vertoonden symptomen die ik herken uit mijn eigen ervaring, zoals depressie, bewegingsdrang, angst en sociale terugtrekking. Deze effecten beperken zich niet tot anorexia, maar kunnen ook voorkomen bij mensen op strikte diëten.

Begeleiding van Complexiteit in Mijn Coachingspraktijk

In mijn coachingspraktijk benader ik eetstoornissen als complexe aandoeningen met zowel fysieke als psychische gevolgen. Het begrip van deze diepgaande impact vormt de kern van mijn begeleiding. Samen met mijn cliënten streven we naar herstel, waar begrip en begeleiding samenkomen om blijvende veranderingen te creëren.

Maar de meest opvallende effecten waren de psychische effecten. De mannen werden obsessief bezig met voedsel, ontwikkelden depressieve gevoelens en trokken zich terug uit de sociale wereld.

Deze symptomen zijn erg herkenbaar voor mijzelf toen ik een eetstoornis had.

Een holistische benadering van herstel

In mijn coachingspraktijk benader ik eetstoornissen vanuit een holistische perspectief. Ik geloof dat het belangrijk is om zowel de fysieke als de psychische aspecten van een eetstoornis te behandelen.

Ik help mijn cliënten om te begrijpen hoe honger hun geestelijke gezondheid kan beïnvloeden. We werken samen aan het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding en met zichzelf.

Een boodschap van hoop

Ik weet uit eigen ervaring dat herstel van een eetstoornis mogelijk is. Het is een lang en moeilijk proces, maar het is de moeite waard.

Als je worstelt met een eetstoornis, weet dan dat je niet alleen bent. Er zijn mensen die je kunnen helpen. Zoek professionele hulp en laat je niet ontmoedigen.

Conclusie

Een eetstoornis is niet alleen iets wat ‘tussen je oren’ zit. Het is een complexe aandoening met grote fysieke oorzaak met als gevolg psychische problemen.

Ik hoop dat mijn persoonlijke reflectie op het Minnesota Starvation Experiment kan bijdragen aan een beter begrip van eetstoornissen. Ik wil mensen met een eetstoornis laten weten dat er hoop is en dat herstel net als bij mij en alle cliënten die ik geholpen heb mogelijk is.

 

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.