Menu

Gezond en relaxed de feestdagen door, de 7 tips!

Sinterklaas hebben we alweer ruim achter de rug. Kerstmis en Oud en Nieuw staan weer voor de deur, de feestdagen stapelen zich op.
Voor sommige de leukste tijd van het jaar, voor anderen een maand vol verleidingen en stress.

Hoe kom je daar nou goed door heen door de feestdagen?

Misschien herken je het wel, je hebt wel zin in de feestdagen, maar al dat zitten en “ge-eet” daar heb je niet zoveel zin in.
Hieronder heb de 7 tips die je helpen om relaxed de feestmaand door te komen.

1. Start je dag met je normale ontbijt

Als je met de kerstdagen uitgebreid gaat dineren, sla dan vooral je ontbijt niet over. Start je dag met een voedzaam (eiwitrijk) ontbijt. Zo ben je voldoende verzadigd en loop je veel minder risico al in de loop van de dag aan het snacken te gaan of je tijdens het diner helemaal te laten gaan. Ook de dag na het feestmaal sla dan je het ontbijt vooral niet over. Start de volgende dag met een glas lauwwarm water met citroen om je spijsvertering op gang te brengen en neem een half uur later een lekker gezond (eiwitrijk) ontbijt.

2. Sla geen maaltijden over

Een hele dag niet eten in de hoop zo het extra calorieverbruik van het feestmaal goed te maken, heeft geen zin. Het werkt vaak averechts. Je zult meer de neiging hebben los te gaan en je uitgehongerd op de hapjes storten. Ook tijdens de feestdagen is het belangrijk dat je regelmatig eet en zo je bloedsuiker stabiel houdt. Wanneer je een dip krijgt in je bloedsuikerspiegel ga je namelijk “foute” keuzes maken. Eiwitrijk eten is daarbij super waardevol.

3. Wees bewust met alcohol

Eén van de grootste valkuilen voor extra kilo’s tijdens de feestdagen is alcohol. Je krijgt veel extra (loze) calorieën binnen die je geen voldaan gevoel geven en juist de snackdrang aan jagen. Bovendien krijgt je spijsvertering het dubbel zo moeilijk als je je lichaam vraagt om tegelijk een zware maaltijd en alcohol te verteren. Alcohol zorgt daarnaast ook voor verandering in je eetgedrag, waardoor je vaak nog meer gaat eten.
Tip: Wissel elk glas alcohol af met een glas water. Zo hou je je vochtbalans op peil en vermijd je ook de gevreesde kater de dag daarna.

4. Geef je gasten de restjes mee

Vaak hebben we te veel aankopen gedaan, te veel klaargemaakt en weggooien is natuurlijk zonde. Dus ook de dagen na het feestdiner wordt er verder gegeten van de kerstkransjes, kerststollen, en al het andere lekkers.

Wil je jezelf daarvoor beschermen? En niet zelf de restjes opeten? Geef ze dan mee aan je gasten. Zo kan je snel terug naar je gewone gezonde eetpatroon.

5. Controleer je porties

Je feestdag en de maaltijden bestaat vaak uit veel kleine hapjes, een voorgerecht, soepje, hoofdgerecht, dessert, nog koekjes bij de koffie, … Probeer daarom ook niet in alles helemaal los te gaan en controleer je porties. Geniet van alles, maar met kleine beetjes, en hou het bij een kleine portie. Met alle gangen die je kan verwachten, zul je je buik wel rond gegeten hebben. En zo hoef je de avond niet te eindigen met een opgeblazen gevoel. En voel je niet bezwaard door een gang over te slaan.

6. Eet gezond

’s Avonds een uitgebreid feestmaal gepland? Besteed dan extra aandacht aan een gezond ontbijt en lunch met veel groenten en fruit. Eet ook de dagen tussen de feestjes door gezond en gevarieerd en drink veel water. Denk niet: “deze week is toch al verloren, ik begin volgende week wel opnieuw”. Hoe langer je van je gezonde eet routine afwijkt, hoe moeilijker het wordt die weer terug op te pakken.

7. Blijf bewegen tijdens de feestdagen

Zorg ook tijdens de feestdagen regelmatig voor een lekkere wandeling. Je hebt misschien geen of minder tijd om te gaan trainen, maar om je conditie te onderhouden volstaat het om elke een half uurtje te bewegen. Waarom niet even je wandel schoenen aan en een half uurtje gaan lopen voor je aan het kerstdiner aanschuift? Ook de ochtend daarna kan een portie beweging je goed doen. Je voelt je een stuk frisser, je blijft in vorm en verbrandt tegelijk al wat van die feestfavorieten.

Onthoud tot slot dat de feestdagen niet alleen maar draaien om eten maar vooral om het gezellig samenzijn. En vergeet vooral niet te genieten van elkaar.

Laat je je toch even gaan op een dag? Voel je er dan niet schuldig over. Eén “cheat day” maakt geen verschil. Maar “cheat week” wel🙂.

Als ik je dit jaar niet meer spreek of zie, hele mooie en liefdevolle feestdagen🎄 gewenst en alvast een gezond 2023 gewenst,

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.