Menu

Happy in je Vel met Voeding🎈

Misschien ken je deze quote: “Laat voeding je medicijn zijn en medicijn je voeding.” – Hippocrates

Vorige week hebben we diep gedoken in de wereld van suiker en de impact ervan op onze gezondheid. Vandaag wil ik graag voortbouwen op dat onderwerp en praten over het belang van voeding voor ons welzijn. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet gelukkig en gezond in zijn vel zitten?

Onze relatie met voeding is complex en persoonlijk. Het gaat verder dan alleen onze fysieke gezondheid; het heeft ook invloed op ons emotionele welzijn. Het is geen toeval dat het gezegde “je bent wat je eet” zo waar is. Dus laten we eens verkennen hoe we ons gelukkiger kunnen voelen door bewuste keuzes te maken in onze voeding.

De Kracht van Voeding op Je Gemoedstoestand

We hebben allemaal wel eens ervaren hoe ons humeur kan veranderen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Een suikerrijke snack kan ons een tijdelijke energieboost geven, maar snel gevolgd door een neerwaartse spiraal van vermoeidheid en prikkelbaarheid. Aan de andere kant kan een gezonde, evenwichtige maaltijd ons energiek en tevreden laten voelen.

Dit komt doordat voeding direct invloed heeft op onze hersenen en hormonen. Wanneer we voedzame maaltijden eten, voorzien we ons lichaam van de bouwstenen die het nodig heeft om neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en endorfine aan te maken. Deze stofjes spelen een cruciale rol bij het reguleren van onze stemming en emoties.

Eiwitten: Bouwstoffen voor Lichaam en Brein

Een essentieel onderdeel van een gezond dieet is de inname van voldoende eiwitten. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor de opbouw en reparatie van spieren, maar ook voor ons brein. Ze leveren de aminozuren die nodig zijn voor de aanmaak van neurotransmitters, de boodschappers die signalen in ons brein overdragen.

Eiwitten kunnen ook helpen om onze bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat van invloed is op onze stemming. Door de combinatie van eiwitten met koolhydraten kunnen we ervoor zorgen dat de energie gelijkmatig wordt vrijgegeven, waardoor pieken en dalen in onze stemming worden voorkomen.

De Voeding voor een Gelukkige Geest

Nu je begrijpt dat voeding je stemming kan beïnvloeden, laten we eens kijken naar enkele voedingsmiddelen die je kunnen helpen om je gelukkiger te voelen:

 • Omega-3 Vetzuren: Vette vis zoals zalm, makreel en forel zijn rijk aan omega-3 vetzuren, die de hersenfunctie bevorderen en ontstekingen verminderen. Ze kunnen je helpen om stress te verminderen en je humeur te verbeteren.
 • Groene Bladgroenten: Spinazie, boerenkool en andere groene bladgroenten bevatten veel magnesium, wat kan helpen bij het verminderen van angst en depressie.
 • In plaats van granen, laten we het hebben over de gezondheidsvoordelen van peulvruchten. Peulvruchten: Voedingsmiddelen zoals linzen, kikkererwten en bonen zijn rijk aan complexe koolhydraten en eiwitten, die de aanmaak van serotonine stimuleren en bijdragen aan een gevoel van ontspanning.
 • Noten en Zaden: Amandelen, walnoten, chiazaad en lijnzaad zijn rijk aan gezonde vetten en eiwitten, wat kan helpen om je energieniveau stabiel te houden.
 • Fermenteerbare Koolhydraten: Voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en zuurkool bevatten probiotica die je darmgezondheid ondersteunen, wat op zijn beurt je gemoedstoestand kan verbeteren.
 • En hier worden heel veel mensen bij voorbaat al blij van, donkere Chocolade: Een beetje pure chocolade (85%) kan je humeur verbeteren door de vrijlating van endorfines te stimuleren. Geniet met mate!

Een Evenwichtige Benadering

Terwijl specifieke voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan een betere stemming, is het belangrijk om te onthouden dat een evenwichtige voeding als geheel de sleutel is tot een gezonder en gelukkiger leven. Hier zijn enkele algemene tips om je te helpen:

Eet Regelmatig: Overslaan van maaltijden kan leiden tot schommelingen in je bloedsuikerspiegel, wat je humeur kan beïnvloeden. Probeer regelmatig, liefst 3 maal daagse, te eten om je energieniveau stabiel te houden.

Drink Voldoende Water: Uitdroging kan vermoeidheid en prikkelbaarheid veroorzaken. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag.

Eet rust en Bewust: Neem de tijd om te genieten van je maaltijden en luister naar je lichaam. Eet langzaam en stop als je vol zit.

Vermijd Overmatig Suikergebruik: Zoals we vorige week hebben besproken, kan overmatige suikerinname leiden tot stemmingswisselingen. Beperk de consumptie van suikerhoudende producten.

Voeding is een krachtig hulpmiddel om je te helpen je gelukkiger en gezonder te voelen. Het begint allemaal met bewuste keuzes en een evenwichtige benadering van wat je in je lichaam stopt.

Bedankt dat je me deze week weer hebt vergezeld. Ik moedig je aan om onze blog van vorige week over suiker nog eens te lezen en deze nieuwe kennis toe te passen in je dagelijkse leven. Samen kunnen we streven naar een leven waarin we ons niet alleen gezond, maar ook gelukkig voelen in ons eigen vel.

Tot volgende week!

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.