Menu

Happy mind starts with a healthy plate!

Misschien herken je het wel als je je niet goed voelt, heb je vaak de neiging om naar ongezonde snacks te grijpen, zoals chips en chocolade. Maar wist je dat je voedingspatroon een grote invloed kan hebben op hoe je je voelt? Uit onderzoek blijkt namelijk dat een ongezonde levensstijl de kans op depressie kan vergroten.

Jarenlang dacht ik super gezond te eten, brood, krentenbol, Jus’ Orange bij het ontbijt. Gezond zou je denken, maar het tegendeel is waar.

Onze darmen zitten vol met goede en slechte bacteriën. Als we gezond eten, hebben we meer van die goede bacteriën, die onder andere het geluksstofje serotonine kunnen aanmaken. Dit stofje gaat naar onze hersenen en is nodig om ons blij te kunnen voelen.

Maar als we ongezond eten (teveel, suiker en koolhydraten) verandert de balans tussen goede en slechte bacteriën. We hebben minder goede bacteriën en dus ook minder van dat geluksstofje. Bovendien hebben we meer slechte bacteriën in ons lichaam, die ervoor zorgen dat er een stofje wordt gemaakt dat schadelijk is voor ons brein. Het resultaat? Een hogere kans op een depressie.

Een ongunstige samenstelling van darmbacteriën kan daadwerkelijk zorgen voor depressieve klachten, blijkt uit onderzoek met ratten. In dit experiment werden de darmbacteriën van depressieve mensen in gezonde ratten geplaatst. Deze gezonde ratten vertoonden vervolgens ook depressief gedrag.

Maar wat moeten we dan eten om genoeg van die goede bacteriën in onze darmen te krijgen? Het mediterrane dieet is een goede optie. Dit dieet bestaat uit veel vers fruit en groenten, volkoren granen, olijfolie, peulvruchten, vis, noten, een klein beetje zuivel en minder vlees. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een depressie die het mediterrane dieet kregen voorgeschoteld, na drie maanden een afname van 45% van hun klachten zagen.

Naast gezonde voeding kun je ook voeding eten waar al goede bacteriën in zitten, zoals probiotica. De meeste mensen denken hierbij aan Yakult, maar probiotica zitten ook in andere producten zoals yoghurt, kimchi of zuurkool.

Natuurlijk hoef je niet alleen nog maar gezond te eten. Af en toe iets lekkers is geen probleem. Maar als je over het algemeen veel ongezonde en bewerkte producten eet, zoals chocolade of kant-en-klaarmaaltijden, dan is je kans op een depressie wel echt hoger.

Om die bacteriën in je darmen nog een extra boost te geven, kun je ook overwegen om supplementen te nemen met probiotica erin. Bespreek dit wel altijd eerst met een specialist.

Kortom, ons voedingspatroon heeft een grote invloed op ons geestelijke welzijn. Zorg dus dat je voldoende gezonde voeding binnenkrijgt en vermijd ongezonde en bewerkte producten zo veel mogelijk. Je darmen én je brein zullen je dankbaar zijn!

En als je toch nog moeite hebt met het vinden van een gezond eetpatroon, dan kan een ervaren hypnotherapeut zoals Ron Meijering je wellicht helpen om bepaalde patronen te doorbreken en gezondere keuzes te maken. Ron heeft zelf ervaren hoe belangrijk gezonde voeding is voor ons geestelijke welzijn en kan je hierbij dus goed helpen.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met het verbeteren van je voedingspatroon en geef je darmen en brein de aandacht die ze verdienen. En als je hier hulp bij nodig hebt, schroom dan niet om contact op te nemen met Ron Meijering, die je kan helpen bij het maken van gezonde keuzes. Samen kunnen jullie werken aan een gezonder en gelukkiger leven.

 

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.