Menu

Is groenten bakken gezonder dan groenten koken?

🧑‍🍳✨ Is groenten bakken gezonder dan groenten koken? Hoe gezond je eet, ligt niet alleen aan het product maar ook aan de bereidingswijze!

Het is deels gezonder om groenten te bakken dan te koken. Gezonde vetten heb je nodig, maar vetten leveren tegelijkertijd ook calorieën!

De Universiteit van Granada in Spanje deed onderzoek naar verschillende methoden om groenten te bereiden, waaronder bakken in extra vierge olijfolie en koken in water. Antioxidanten in de verschillende groenten zouden volgens de onderzoekers beter behouden blijven in de gebakken versies. In bepaalde gevallen zagen ze dat de voedingswaarde door verhitting in extra vierge olijfolie zelfs was toegenomen.

Effecten van bereiding op vitaminebehoud
De bereidingswijze heeft invloed op het aantal voedingsstoffen dat het lichaam eruit opneemt. Bij bakken en braden in een koekenpan wordt het product zelf meestal niet meer dan 100°C. Doordat er geen water betrokken is bij de bereiding lekken er geen vitamines weg.

Voor- en nadelen bakken
Dat voordeel is relatief, aangezien in Nederland geen volksgezondheidsproblemen bekend zijn die gerelateerd zijn aan vitaminetekorten. Als je groenten bakt, nemen ze olie of vet op. Gezonde vetten heb je nodig, maar vetten leveren tegelijkertijd relatief veel calorieën. Het is het aannemelijk dat mensen die gebakken groenten eten daarmee meer calorieën binnen krijgen. Plantaardige oliën of vloeibaar bak- en braadvet zijn een goede keuze als je wilt bakken. Overigens raadt het Voedingscentrum af om in extra vierge olijfolie te bakken, omdat bij verhitting daarvan ongezonde stoffen ontstaan.

Gezonde bereidingstechnieken
Andere bereidingstechnieken waarmee je kunt afwisselen zijn koken in weinig water, stomen en bereiden in de oven. Hiervoor wordt geen olie of boter gebruikt en trekt het vet niet gedeeltelijk in het product, zoals het geval is bij bakken, braden en frituren.

Bron: https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/wat-is-gezonder-groenten-koken-of-bakken

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.