Menu

Loslaten, Vergeven en Vooruitkijken

In het boek ‘You Are Born Rich’ van Bob Procter kwam ik dit prachtige gedicht tegen dat ik graag met je wil delen. Het gaat over vergeving, zowel van jezelf als van anderen, en het streven naar groei in de toekomst.

Als ik naar mijn eigen leven kijk, heb ik tijdens mijn eetstoornis vaak achterom gekeken en mezelf en mijn ouders verweten dat ze het niet goed deden. Maar Bob schrijft zo mooi in zijn boek: je kunt niet tegelijkertijd in je achteruitkijkspiegel kijken en vooruit willen komen. Durf los te laten en naar de toekomst te kijken.

Stel je voor dat je nieuwe gordijnen wilt ophangen, maar de oude laat hangen. Er is geen ruimte voor de nieuwe gordijnen. Verwijder de oude, zodat je plaats hebt voor de nieuwe.

Misschien heb je wel eens gehoord dat je geen oude schoenen moet weggooien voordat je nieuwe hebt. Maar als je de oude schoenen niet wegdoet, is er geen ruimte en noodzaak voor nieuwe schoenen.

Dus durf te dromen en met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Wat je droom of doel ook is – afvallen, een eetstoornis overwinnen, stoppen met roken – je kunt alles bereiken wat je maar wilt, als je maar durft los te laten, te vergeven en vastbesloten voor je doel te gaan.

Hieronder het gedicht:

Denk niet achteruit, Vergeef.

“Die kleine misstap van gisteren, waarom zou het vandaag nog invloed hebben? De woorden die hij sprak, de dingen die je deed, zijn al lang voorbijgegaan; Gisteren was slechts een proef, een moment van leren, vandaag zul je slagen, En uit de fouten van gisteren zal iets moois voortkomen. Vergeef jezelf voor onbedachtzaamheid, veroordeel het verleden niet; Het verleden is voorbij met zijn fouten, deze herinnering kan niet blijven; Vergeet de mislukkingen en verkeerde daden, stijg op met zulke ervaringen, Waarom zou je je hoofd laten hangen? Hef je hart en ogen op!”

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.