Menu

De beste tips voor een perfecte ochtendroutine

Heb jij al een goede ochtendroutine?

Misschien denk je wel dat het hebben van een routine niet nodig is om je goed te voelen.

In de praktijk betekent het ontbreken van een vaste routine vaak dat je gelijk overgeleverd bent aan de waan van de dag en heb je het idee dat je geen controle hebt over je dag,  je hebt het idee dat je geleefd wordt.

Stel je eens voor, je wordt lekker vroeg wakker met de geur van koffie. Je hebt wat extra tijd over, je besluit een snelle ochtendtraining thuis te doen voordat je gaat ontbijten en je werkdag begint.

Een perfecte ochtendroutine bevordert je welzijn en zorgt ervoor dat je de rest van de dag succesvol bent. Van het vermijden van social media tot het drinken van water en het luisteren naar een podcast, er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om een ​​ochtendroutine te creëren die voor jou werkt.

Of je nu een ochtendmens bent of niet, het creëren van een routine die het welzijn bevordert, is essentieel om productief te blijven en lekker relaxed in je vel te voelen.

Ik heb 6 simpele stappen voor een goede ochtendroutine op een rij gezet om een ​​goede start van je dag te maken.

1. Zorg voor een goede nachtrust

Met 35,2% van alle volwassenen met zeven of minder uren slaap per nacht, is een goede nachtrust cruciaal voor je productiviteit. Voor veel mensen vereist het krijgen van acht uur slaap per nacht een beetje planning.

Er zijn een paar tips als het gaat om het krijgen van goede nachtrust.

Kom tot rust aan het einde van de dag: vermijd inspannende activiteiten zoals sporten en zwaar tillen tegen het einde van de dag. Neem in plaats daarvan een warm bad om te ontspannen of lees een boek om slaperig van te worden.

Zet de tv op een vast tijdstip uit: Stel een tijd in waarop je de tv en andere elektronica wilt uitschakelen. Ga in plaats daarvan lekker op de bank of in bed liggen met een warme kop (cafeïnevrije) thee.

Stel je wekker op de juiste manier in: Zet de wekker op acht uur of langer na het slapengaan om ervoor te zorgen dat je goed uitgerust bent.

2. Vermijd de snooze-knop

Het indrukken van de snooze-knop kan schadelijk zijn voor je ochtendroutine. Hoewel je misschien van plan bent om nog maar vijf minuten te slapen, kan snoozen al snel een half uur worden.

Vermijd het snoozen van je wekker door een routine te creëren waarbij je wakker wordt wanneer je wekker voor het eerst afgaat. Manieren om deze gewoonte aan te moedigen zijn onder meer:

Tellen tot vijf: Als uit bed komen onmogelijk lijkt, is een eenvoudige truc om tot vijf te tellen. Dwing jezelf na vijf tellen om uit bed te komen en je dag te beginnen.

Pantoffels bij je bed zetten: Pantoffels kunnen op koude ochtenden het opstaan ​​iets gemakkelijker maken. Leg ze naast je bed, zodat je ze altijd bij de hand hebt.

Je koffiezetapparaat vooraf instellen: Als je een koffiedrinker bent, kan alleen het aroma van de koffie al motiveren om op te staan. Stel je machine zo in dat de koffie op je wacht als je wakker wordt☕.

Het snoozen van je wekker is een gewoonte die velen van ons hebben, maar het creëren van een gezondere routine is de beste manier om dit te doorbreken. Hoe meer tijd je ‘s ochtends hebt, hoe meer tijd je hebt om een ​​productieve routine te creëren.

3. Geef jezelf genoeg tijd om aan het werk te gaan

Of je nu vanuit huis werkt of naar kantoor reist, het is essentieel om jezelf voldoende tijd te geven om lekker relaxed op het werk te verschijnen, vooral als je jezelf niet als een ochtendmens beschouwt.

Om dit te doen, moet je je bewust zijn over wanneer je opstaat. Naast ervoor te zorgen dat je acht uur slaap krijgt, kun je je wekker zo instellen dat je genoeg tijd hebt om je ochtendroutine te doen en nieuwe gewoontes voor jezelf te ontwikkelen.

Op welk tijdstip je ook kiest om wakker te worden, vergeet niet om genoeg tijd vrij te maken voor persoonlijke activiteiten, zodat je lekker relaxed je dag start.

4. Drink een vol glas water

Hydratatie is de sleutel tot je gezondheid en welzijn. Water drinken is een cruciaal onderdeel van een goede ochtendroutine, want als je je goed voelt, ben je meer gefocust en daardoor productiever.

Creëer een routine om ‘s ochtends gehydrateerd te blijven door een vol glas water te drinken wanneer je voor het eerst wakker wordt. Het is een goed idee om dit voor je ochtend kopje koffie of thee te doen om te voorkomen dat je het vergeet. Dit bestrijdt ook eventuele uitdroging die optreedt bij cafeïnehoudende dranken.

5. Geniet van een kopje koffie of thee

Hoewel gehydrateerd blijven een belangrijk onderdeel is van een gezonde routine, wil je ook genieten van je routine. Dit zal het wakker worden gemakkelijker maken en de kans vergroten dat je routine blijft hangen.

Het waarderen van een lekkere kop koffie of thee kan het begin van uw dag gewoon leuker maken. Combineer je ochtenddrankje met de mogelijkheid om tijd door te brengen met je huisgenoten, familie of huisdieren.

Ook kun je deze tijd even nemen om diep te ademen en jezelf een paar minuten mindfulness te geven voordat je aan de rest van je ochtendroutine begint.

6. Maak een gezond ontbijt

Om je inspiratie te voeden en je dag goed te beginnen, bereid je een gezond ontbijt voor met ingrediënten waar je je goed bij voelt.

Gezond eten kan makkelijker zijn dan je denkt. Een simpele kom kwark met blauwe bessen  of een snelle smoothie kan je gezondheid ondersteunen zonder dat je er veel tijd nodig hebt.

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.