Menu

Mijn Persoonlijke Reis door de Kerstdagen met Eetstoornissen bij OP1

Woensdagavond was ik, Ron Meijering, samen met andere ervaringsdeskundigen Lonneke Bouman, Julia Vaessen, Ricky Frissen te gast bij Op1. We doken dieper in de uitdagingen van eetstoornissen tijdens de feestdagen. Als hypnotherapeut en NLP-coach deelde ik niet alleen mijn inzichten maar ook mijn persoonlijke verhaal. Nu wil ik graag mijn ervaringen delen en vier waardevolle tips geven over hoe je met een eetstoornis de kerstdagen kunt doorstaan.

Voor mensen met een eetstoornis is december ontzettend stressvol

Drank, familie en een overdosis eten. Waar veel mensen reikhalzend uitkijken naar kerst, is er ook een groep voor wie de feestdagen helemaal geen feest is. Voor mensen met een eetstoornis is december namelijk ontzettend stressvol. Ervaringsdeskundigen Lonneke Bouman, Julia Vaessen, Ricky Frissen en ikzelf legden in Op1 uit waarom dit zo is en hoe je deze mensen kunt helpen.

De Innerlijke Strijd tijdens de Feestdagen

“Ik wist niet hoe laat we gingen eten, wat er op tafel kwam of hoeveel calorieën erin zaten. Ik probeerde tijdens de feestdagen zoveel mogelijk mijn eigen schema aan te houden. Dat vond iedereen wel gek, maar het hielp me wel,” deelde ik tijdens de uitzending. Julia, die ook een eetstoornis heeft gehad, vertelde over haar gevoelens van angst, spanning en verdriet tijdens de kerstdagen.

Vier Tips om de Kerstdagen makkelijker door te Komen

 1. Houd Structuur: Een van de belangrijkste dingen die mij heeft geholpen, en wat ik vaak aan mijn cliënten adviseer, is om zoveel mogelijk structuur te behouden. Het geeft je het gevoel van overzicht en controle. Zelf probeerde ik mijn schema zoveel mogelijk aan te houden, ook al leek dat voor anderen misschien vreemd.
 2. Verwachtingen en Planning: Kerst brengt vaak onzekerheid met zich mee over wat er op tafel komt en hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Probeer vooraf duidelijke verwachtingen te scheppen en maak een plan. Bespreek het met je dierbaren. Het weten van tevoren helpt om de spanning te verminderen.
 3. Erken Je Gevoelens: Kerst kan een tweestrijd veroorzaken. Aan de ene kant wil je herstellen, maar aan de andere kant is de angst groot. Erken deze gevoelens en weet dat het normaal is om conflicten in je hoofd te hebben. Soms is het moeilijk te begrijpen waarom de angst er is, maar door het te erkennen, kun je beter omgaan met deze innerlijke strijd.
 4. Zoek Support en Begrip: Praat met mensen om je heen over je gevoelens en angsten. Het delen van je ervaringen kan begrip kweken. Ook ik heb gemerkt dat praten met anderen mij hielp om mijn gevoelens te uiten en steun te ontvangen.

De kerstdagen zijn voor velen een tijd van vreugde, maar voor mensen met een eetstoornis kan het een periode van intense stress en angst zijn. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er manieren zijn om met deze uitdagingen om te gaan. Samen met begrip, support en zelfzorg kun je de feestdagen doorkomen en op weg gaan naar herstel.

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.