Menu

Ontspannen en Slapen als een Roos!

Als je dit doet heb je rust in je hoofd als je naar bed gaat, je slaapt rustiger en je hebt minder last van malende gedachten in je hoofd. Als je dit niet doet dan is er een constante stroom van gedachten in je hoofd, die en misschien herken je dit, vooral begint als je naar bed wil.

Waar ik het met je over wil hebben is ontspanning voordat je naar bed gaat. Hieronder wil ik een aantal tips met je delen die jou kunnen helpen om heerlijk te slapen en ontspannen en uitgerust wakker te worden.

Misschien herken je het wel, dat als je moe naar bed gaat, er ineens een stroom aan gedachten opkomt. Om dit te voorkomen heb ik een 5-tal tips voor je die jou gaan helpen om weer te slapen als een baby.

Sommige mensen vinden het onzin om oefeningen te doen voordat ze naar bed gaan. Deze week nog sprak ik met een vriend van mijn die dacht dat hij prima sliep totdat hij Yoga ontdekte. Na een tijd aan yoga te doen realiseerde hij zich dat hij nog veel beter sliep dan daarvoor. Hij was begonnen met Mindfulness en meditatie, dat werkte niet voor hem, maar Yoga was voor hem de oplossing.

Dus lees  de tips en probeer ze uit, kijk vervolgens welke tip het beste bij jou past. .

Nou hier komen de tips!

1. Geef je slaap prioriteit

Soms lijkt slaap nutteloos. Maar het is absoluut noodzakelijk.

Goed slapen is een belangrijk onderdeel van een gezond, ontspannen en gelukkig leven. Als je slaapt starten er allerlei herstelprocessen in je lichaam.

Slapen is alsof je de reset-knop indrukt ‘s avonds. Je start even opnieuw op. En dat lost vaak veel problemen op – zie het maar als een herstart bij je computer. Dus geef je nachtrust alle ruimte duw hem niet weg in een hoekje. Het is belangrijk om goed te slapen en daarmee uit te rusten.

2. Ga op tijd naar bed

Er wordt gezegd dat elk uur voor 00:00 dubbel telt. Of het helemaal waar is weet ik ook niet, maar hier zit wel een kleine kern van waarheid in.

Waarom? Omdat op tijd en vroeg naar bed gaan natuurlijk is (denk aan deze volkswijsheid: met de kippen op stok). Wanneer het donker wordt start je lichaam met de aanmaak van melatonine – een hormoon dat slaperig maakt. Het is dus vanuit de natuur gezien logisch om naar bed te gaan zodra je moe wordt. En zonder tv en telefoon schermen en verlichting, is dat niet lang na dat zon is onder gegaan.

Door op tijd naar bed te gaan loop je gelijk met het natuurlijke ritme van je lichaam. In de ochtend vroeger opstaan is dan een logisch gevolg. Hierdoor leef  je in een natuurlijker ritme en voel je je waarschijnlijk fitter. Misschien kun je je hier nu niets bij voorstellen maar geloof me, het went snel genoeg.

3. Ga direct na school of werk sporten

Sport direct na het werk of school, dit zorgt ervoor dat je direct afstand kunt nemen van alles wat er op dag gebeurt is. Dat helpt eventueel gepieker later op de avond – een slaapkiller – te voorkomen.

Sporten maakt je lichaam moet,  waardoor je lichaam zich ’s avonds makkelijker kan overgeven aan slaap. Later op de avond intensief sporten is (voor veel mensen helaas) een minder goed idee. De lichaamstemperatuur blijft na het sporten nog een paar uur verhoogd, dit kan er voor zorgen da het je uit je slaap houdt.

4. Zorg voor ontspannende oefeningen voor het slapen gaan

Misschien is dit wel de belangrijkste tip: ga een uur voor het slapengaan voor ontspanning en laat de drukte van de dag achter je. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling, neem een warm bad of doe wat ontspanningsoefeningen als yoga of meditatie. Ontspannen is dus niet nog even fanatiek in de sportschool gaan zweten of een ruzie uitspreken. Ook is het beter om het licht van je tv, laptop, tablet en telefoon het laatste uur voordat je je bed induikt te vermijden. Belangrijk is om elke avond een zelfde ritme aan te houden, hierdoor gaat je lichaam herkennen wat je wil bereiken, ontspanning.
Een voorbeeld kan zijn: wandelen – tandenpoetsen – yoga – naar bed.

5. Gebruik je ademhaling om te ontspannen.

Je ademhaling is het meest krachtige middel om je hoofd en lichaam tot rust te brengen.
De 4-7-8 techniek is een super eenvoudige oefening om je lichaam tot rust te brengen en sneller in slaap te laten vallen. De oefening is ontwikkeld door holistische gezondheidsarts Andrew Weil. Het enige wat je hoeft te doen is licht tegen de top van het weefsel achter je voortanden met je tong duwen en het speciale vaste  4-7-8 ademhalingspatroon te volgen. Je kan hierdoor binnen 1 minuut al rustiger en slaperig worden. Klik hier vul je gegevens in en vraag de instructies aan en ontvang de video voor deze oefening.

Misschien heb jij ook nog tips die je al helpen om snel in te slapen en uitgerust wakker te worden.
Deel ze met mij door een bericht achter te laten op de contactpagina.

Ik ben benieuwd!

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.