Menu

Roken: de Grootste Fabels en Feiten op een rij!

Misschien herken je het wel. De antirooktrend wint steeds meer terrein, waardoor de perceptie van ‘erbij horen’ langzaam verschuift naar ‘er niet meer bij horen’. Maar wat gebeurt er als de verslaving echt grip op je krijgt? De vermeende voordelen vervagen en maken plaats voor nieuwe ‘voordelen’ van verslaving. De misleidende effecten van roken zijn vooral een placebo-effect: misschien herken je wel het idee dat roken je concentratie verhoogt, verveling verdrijft, stress vermindert en gezelligheid bevordert. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Laten we die rookgordijnen van verslaving doorprikken en de grootste fabels over roken onthullen:

Roken verhoogt de concentratie (fabel)

Een veelvoorkomende misvatting is dat roken je concentratie verhoogt. In werkelijkheid kan roken juist leiden tot verminderde concentratie en cognitieve prestaties. De nicotine in sigaretten kan tijdelijk een gevoel van alertheid geven, maar op de lange termijn kan het leiden tot afhankelijkheid en afname van mentale scherpte.

Roken verdrijft verveling (fabel)

Veel rokers grijpen naar een sigaret om verveling tegen te gaan. Hoewel het roken van een sigaret een tijdelijke afleiding kan bieden, lost het de onderliggende oorzaak van verveling niet op. Bovendien kan het leiden tot een cyclus van verslaving, waarbij steeds meer sigaretten nodig zijn om hetzelfde ‘verdrijvende’ effect te bereiken.

Roken vermindert stress (fabel)

Hoewel sommige rokers geloven dat een sigaret hen helpt om stress te verminderen, is het tegenovergestelde waar. Roken kan eigenlijk de stressreactie van het lichaam verhogen. Hoewel nicotine tijdelijk gevoelens van ontspanning kan veroorzaken, kan de verslaving zelf bijdragen aan langdurige stress en angstgevoelens.

Roken is gezellig (fabel)

Voor sommigen lijkt roken een sociale activiteit die gezelligheid bevordert, vooral in sociale settings waar veel mensen roken. Echter, dit idee is gebaseerd op sociale normen en gewoonten, niet op de intrinsieke eigenschappen van roken. Roken brengt in feite ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee en kan sociale isolatie veroorzaken vanwege de afkeuring van roken door anderen.

Roken is lekker (fabel)

De eerste sigaret creëert een ‘jeuk’ die je oplost met de volgende. Een van de meest misleidende aspecten van roken is de illusie dat het de spanning en onrust oplost die ontstaan door het niet-roken. Dit leidt tot de paradoxale situatie waarin rokers geloven dat ze roken om stress te verminderen, terwijl het eigenlijk de rookverslaving zelf is die de spanning veroorzaakt. De roker wordt gevangen in een vicieuze cyclus waarbij elke sigaret slechts tijdelijke verlichting biedt van de ontwenningsverschijnselen die worden veroorzaakt door de vorige sigaret.

Stoppen met roken heeft geen zin, ik rook al zo lang (fabel)

Al snel na het stoppen met roken treden er gezondheidsvoordelen op, ook als je al lang rookt. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat gezonde longcellen schade aan ongezonde longcellen kunnen herstellen. Ook al kan niet alle schade ongedaan gemaakt worden, het stoppen levert altijd gezondheidswinst en een betere kwaliteit van leven.

Op korte termijn biedt stoppen met roken al verschillende voordelen:

 • Binnen 20 minuten daalt de hartslag en bloeddruk.
 • Na 12 uur keert het niveau van koolstofmonoxide in het bloed terug naar normaal.
 • Tussen de 2 en 12 weken verbetert de bloedcirculatie, waardoor je meer energie krijgt en een betere conditie ontwikkelt.
 • Na 1 jaar is het risico op een hartaanval al gehalveerd.

En hoe langer je gestopt bent, des te meer voordelen stoppen met roken met zich meebrengt.

Een paar sigaretten kan toch geen kwaad (fabel)

Er bestaat geen veilige hoeveelheid sigaretten. Iedere sigaret bevat schadelijke stoffen en is daarmee schadelijk voor je gezondheid. Méér roken is uiteraard wel slechter dan een klein beetje, maar ook een paar sigaretten verhogen de kans op rook-gerelateerde ziektes. Als je gestopt bent, kan het roken van één of enkele sigaretten bovendien snel zorgen voor een volledige terugval.

Als ik buiten rook, is dit niet schadelijk voor anderen (fabel)

Buiten roken is minder schadelijk voor anderen dan binnen roken, maar ook dit levert risico’s op voor je omgeving. De schadelijke stoffen van het roken neem je via huid, haar en kleding mee naar binnen.

Een sigaret bevat aceton en terpentine (feit)

Het lijkt bijna onwerkelijk, maar er zitten veel schadelijke stoffen in tabak. Aceton is een oplosmiddel dat voorkomt in o.a. nagellakremover. Terpentine is een natuurlijk product, maar is heel giftig.

Je hebt steeds meer nodig om het ‘probleem’ op te lossen (feit)

Zoals bij elke verslaving, kan het lichaam van een roker tolerantie ontwikkelen voor nicotine. Dit betekent dat na verloop van tijd steeds meer sigaretten nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken.

Het is belangrijk om deze aspecten van roken te begrijpen, omdat ze laten zien hoe roken niet alleen een fysieke verslaving is, maar ook een psychologische en emotionele afhankelijkheid creëert.

Hypnose helpt om te stoppen met roken (feit)

Hypnose is een uiterst effectieve methode om vrijwel moeiteloos te stoppen met roken en je nicotineverslaving te overwinnen. In slechts één sessie!

Het grootste voordeel van stoppen met roken via hypnose is dat je zowel bewust als onderbewust verandert in een niet-roker, zonder nadelige bijwerkingen. Onderliggende associaties met sigaretten en nicotine worden doorbroken en vervangen door nieuwe, wat resulteert in een gevoel van bevrijding.

Wanneer word jij ook die bevrijde niet-roker? Ik begrijp dat stoppen met roken geen eenvoudige opgave is. Maar met hypnose kun je het vastgeroeste patroon doorbreken en de weg naar een gezonder leven inslaan. Ben je klaar om te stoppen met roken zonder gedoe?

Maak vandaag nog een GRATIS en VRIJBLIJVENDE afspraak met mij.

Ps Annemarie was erg sceptisch over stoppen met roken door middel van Hypnose benieuwd naar haar verhaal?

Annemarie, ik was sceptisch vooral omdat ik 30 jaar rookte!

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.