Menu

Stop met pleasen: Love Yourself

Misschien herken je het wel je loopt de hele dag te rennen en te vliegen. Je staat voor iedereen klaar behalve voor de belangrijkste persoon in je leven, jezelf. Herkenbaar?

Je zou best wat vaker voor jezelf willen kiezen, maar er zijn zoveel verplichtingen van familie, vrienden en werk. Je denkt dat je het juiste doet door aan alles gehoor te geven. Je loopt vast, omdat je altijd maar voor iedereen klaarstaat. Hoe pak je het aan om grenzen te stellen, zonder je schuldig te voelen? En word je dan nog wel aardig gevonden? Voor wie doe je het eigenlijk?

Hierdoor moet ik denken aan een gesprek wat ik laatst had met een goede vriend van me. We zaten lekker op een vrijdagavond (ja toen kon dat nog) in een bruine kroeg bij een lekker biertje diepzinnig te praten. We spraken over het leven en waarom we doen wat we doen en hij deelde een hele mooie vraag met me, “Voor wie doe je wat je doet”. Nou die zette mij wel even aan het denken.

Want voor wie doe je al dat pleasen eigenlijk? Voor de ander? Of doen we vaak ook dingen voor een ander om ons zelf een beter gevoel te geven. Of om maar een compliment van de ander te krijgen, en als we die niet krijgen ben je misschien weer teleurgesteld.

En laten we eerlijk zijn er is niets mis met aardig zijn voor iemand anders. In feite is het een waardevolle eigenschap. Maar het kan ook iets zijn dat we doen om te voorkomen dat we anderen teleurstellen of om onszelf onder druk te zetten om een ​​ideaalbeeld na te leven.

Hier zijn 4 tips die je zullen helpen om niet langer mensen te pleasen, jezelf te accepteren en een veel gelukkiger mens te worden.

Wees trouw aan jezelf in plaats van te proberen erbij te horen

Het belangrijkste om te onthouden over je gedrag is om trouw te blijven aan jezelf. Vermijd om iets te doen alleen maar omdat het er goed uitziet in de ogen van iemand anders, en blijf bij wat je weet dat goed voor je is. Als er gevraagd om iets te doen waar je je niet goed bij voelt, wees dan niet bang om je mannetje te staan. Het laat zien dat je sterk genoeg bent om je eigen beslissingen te nemen.

Je kunt stoppen met een pleaser te zijn, daarvoor hoef niet door te veranderen wie je bent. Wees in plaats daarvan trouw aan jezelf, en mensen zullen je ervoor respecteren.

Ik stel me zelf altijd de volgende 3 vragen als iemand mij iets vraagt te doen:

  1. Wat wil ik?
  2. Doe ik het uit liefde voor mijzelf?
  3. Doe ik het uit liefde voor de ander?

Is het antwoord Ja dan kan ik het doen, Is het antwoord nee, dan doe ik het niet.

En dan is de volgende ook een stuk makkelijker om te zeggen, als je natuurlijk eerlijk antwoord geeft op bovenstaande vragen.

Leer “NEE” TE zeggen

Ja, dit is een moeilijke.

Soms kan het pleasen van mensen zo’n diepgewortelde gewoonte worden dat je jezelf moet vertellen dat het oké is om ‘nee’ te zeggen. Het is oké om jezelf op de eerste plaats te zetten en ‘nee’ te zeggen als iemand je om iets vraagt ​​dat je niet wilt doen, of als ze je om iets onredelijks of onmogelijks vragen. Je moet ook stoppen met ‘ja’ te zeggen als je een  taak krijgt en het gewoon doet omdat de andere persoon je om hulp vraagt.

Het belangrijkste hiervan is om jezelf eraan te herinneren dat ‘nee’ zeggen als je bedoelt dat het niet egoïstisch is, het is goed voor jezelf zorgen.

Stel gezonde grenzen

Mensen die mensen behagen, zijn zich vaak niet bewust van de grenzen die ze in hun leven moeten stellen. Maar je kunt beginnen door op te merken wat je doet.

Dit lijkt in het begin misschien moeilijk, maar het is belangrijk dat je begint op te merken wat er gebeurt en dingen te identificeren die moeten veranderen. Maak een lijst van de dingen die je doet waardoor je je ongelukkig of gebruikt voelt, zoals koffie halen voor een collega, en rangschik ze in volgorde van belangrijkheid met de belangrijkste items bovenaan.

Deze eenvoudige strategie kan je in staat stellen trouw te blijven aan jezelf zonder de behoefte te voelen om het iedereen naar de zin te maken. Grenzen geven je de mogelijkheid om “nee” te zeggen wanneer een andere persoon om hulp vraagt ​​of misbruik maakt van je tijd. Onthoud dat je niet egoïstisch bent – je bent gewoon zelfverzekerd genoeg in wie je bent dat je weet dat het oké is om niet altijd in te stemmen met iemands verzoeken.

Luister naar je innerlijke stem en love yourself.

Het leven is een reis en op die reis zul je veel mensen ontmoeten die dingen van je willen. Misschien merk je dat je de deurmat van iemand anders wordt om er maar voor te zorgen dat ze je leuk  vinden. Het probleem hiermee is dat het je ervan weerhoudt om gelukkig te zijn en je eigen beslissingen te nemen.

Als je wilt stoppen met het pleasen van mensen, begin dan te luisteren naar wat je innerlijke stem je vertelt. Deze stem vertelt je misschien dat bepaalde mensen niet goed zijn en dat ze het niet waard zijn.

Je kunt bijvoorbeeld een momentje van rust inbouwen als een manier om beter naar je innerlijke stem te luisten zodat deze niet wordt overstemd door de luide stemmen van alles om je heen. Mediteren kan bijvoorbeeld helpen om duidelijkheid te geven over wat je ware verlangens zijn en hoe je ze gemakkelijker zelf kunt bereiken.

Wees lief voor jezelf vooral nu! Fijne feestdagen gewenst🎄

“Het verhaal van mijn cliënten en mij zijn het levende bewijs dat het kan: afrekenen met je eetprobleem, je angsten of je overgewicht. Je lijf in balans brengen. Weer baas worden over je eigen leven. Een nieuwe start.”

Maak een afspraak

Ik sta klaar om samen met jou de uitdaging aan te gaan! Maak nu een afspraak. Of vul het contactformulier op deze pagina in. Dan bel ik jou zo snel mogelijk terug.

Ron Meijering is aangesloten bij:

Ron Meijering is officieel Internationaal Register Hypnotherapeut en aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten.
Ook is hij SKJ geregistreerd als Jeugdprofessional.

Het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, SKJ, is het beroepsregister voor professionals in de jeugdsector.

Ook is Ron Meijering een officieel gediplomeerde NLP Practitioner Coach.

SKJ

Stel je vraag

Ook is Ron Meijering een officieel gediplomeerde NLP Practitioner Coach.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.