Menu

Traag en bewust eten en goed kauwen, waarom eigenlijk?

Eet traag en bewust en kauw goed op je eten. Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord en toch heb je vaak niet door hoe snel je zit te schransen.

Waarom traag eten en goed en bewust kauwen belangrijk is

Als je traag eet en dus goed en bewust kauwt wordt het eten in je mond al vermengd met het speeksel. Hierdoor gaat het eten makkelijker door naar de slokdarm en de maag. Spijsvertering begint dus in je mond en niet zoals zoveel mensen denken in de maag. Als je bewust met je eten bezig bent (dus niet even snel je berichten checken tijdens het eten) goed kauwt dan weet je lichaam dat er eten aankomt. Met traag eten bedoelen dat je ongeveer 20 minuten over een maaltijd doet.

Betere opname van voedingsstoffen

Door te kauwen wordt het eten verdeeld in meer stukje en heeft het eten een grotere oppervlakte Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die in het eten zitten beter worden opgenomen en je dus meer voedingsstoffen uit het eten haalt. Vooral bij rauwe niet gekookte groente, zoals sla, is het belangrijk om goed te kauwen.  We hebben namelijk niet zoals een koe meerdere magen)

Speeksel beschermt

Als je traag eet en dus goed kauwt dan komt er ook meer speeksel bij je eten. Speeksel beschermt je tanden. Het bevat beschermende eiwitten die een beschermlaag op je tanden vormen.

Winderigheid en slechte stoelgang

Grote brokken eten worden minder goed door je maag verteerd. Hierdoor ontstaan er te veel bacteriën en gassen in je darmen. Dit heeft als resultaat dat je een onregelmatige of stoelgang krijgt maar ook winderig wordt.

Let op met drinken

We zijn soms geneigd om ons eten met drinken weg te spoelen. Dit heeft hetzelfde effect als niet goed kauwen. Grote stukken eten worden dan weggespoeld. Drink daarom een half uur voor het eten.

Je bent sneller verzadigd

Als je traag eet heb je je sneller een verzadigd gevoeld Als je iets eet worden er namelijk hormonen aangemaakt. Deze hormonen komen ongeveer 20 minuten na de eerste hap vrij. Als je te snel eet dan eet je dus eigenlijk meer dan je nodig hebt omdat je alles al op hebt voor dat dit ‘verzadigingshormonen’ vrij komen. (Mc Donalds maakt hier dankbaar gebruik van)

Hoe leer je dat dan traag eten?

Het kan best een uitdaging zijn om traag te eten. De snelheid waarmee je eet is een gewoonte. En gewoontes zijn lastig om weer af te leren. Sta er daarom bewust bij stil.

Vaak hoor je tel het aantal keren dat je op eten kauwt. Ik vind dat zelf best lastig en het geeft me een vervelend gevoel dat tellen. Ik geef altijd aan eet totdat je een papje in je mond hebt en slik het dan pas door.

Eet ook bewust en geniet van wat je eet. Ga niet voor de tv zitten, of op je mobiel en eet aan de eettafel. Concentreer je op je eten en geniet van elk hapje en wordt je bewust van wat je proeft. Op die manier ben je geconcentreerd en ben je je bewust van de smaken. Ook duurt het langer voordat je je eten op hebt zodat de verzadigingshormonen zijn werk kunnen doen.

Eet ook lekker afwisselend, hoe meer kleuren er in je eten in een week voorbij komen hoe gevarieerde je eet. Zo wordt eten nooit saai maar elke dag een feestje.

 

 

 

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.