Menu

Verzadiging: Meer dan Calorieën – Het Belang van Structuur en Langzaam Eten”

Verzadigd voelen na het eten draait niet alleen om calorieën. Herken je dat moment waarop je een televisieprogramma bekijkt en denkt: “Wow, dat is echt waardevolle informatie”? Nou, dat gevoel had ik toen ik keek naar het programma van Jannie van der Heijden – of zoals André haar noemt, mijn bakvriendin – over voeding en je brein. De aflevering die ik bekeek was van 3 maart en het opende echt mijn ogen.

verzadiging-meer-dan-calorieën-het-belang-van-structuur-en-langzaam-eten

verzadiging-meer-dan-calorieën-het-belang-van-structuur-en-langzaam-eten

In mijn sessies waarin ik mensen help succesvol af te vallen, deel ik altijd een paar basisregels. Een van die regels is om langzaam en bewust te eten, zonder afleiding. Waarom? Omdat dit bijdraagt aan een beter gevoel van verzadiging.

Gisteravond werd in de aflevering van ‘Voeding in ons Brein’ van 3 maart ook benadrukt hoe belangrijk het is om goed te kauwen. Het kauwen zorgt ervoor dat je eerder het signaal van verzadiging krijgt. Dus hoe meer moeite je moet doen om te kauwen – bijvoorbeeld op groenten die niet te gaar zijn gekookt – hoe sneller je je verzadigd voelt. In de aflevering hebben ze zelfs een test gedaan met chocomel van 500 calorieën, wat gelijk staat aan een volledige maaltijd. Maar wat bleek? Het verzadigde helemaal niet!

Conclusie? Verzadiging draait niet alleen om calorieën, maar vooral om structuur en langzaam eten.

De voordelen van kauwen en langzaam eten zijn talrijk:

 1. Betere verzadiging: Langzaam eten en het ervaren van de structuur van voedsel helpen bij een betere verzadiging, waardoor je minder snel te veel eet en je je na de maaltijd voldaan voelt.
 2. Verbeterde spijsvertering: Grondig kauwen bevordert een efficiënte spijsvertering, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen in het lichaam.
 3. Bevordering van gewichtsverlies: Langzaam eten kan helpen bij gewichtsbeheersing doordat mensen over het algemeen minder calorieën consumeren en een gezonder gewicht behouden.
 4. Beter bewustzijn van voedselkeuzes: Langzaam eten maakt ons bewuster van wat we eten, wat kan leiden tot gezondere voedselkeuzes en minder impulsief eten.
 5. Verhoogde tevredenheid: Genieten van elke maaltijd en langzaam eten kan een groter gevoel van tevredenheid geven, wat helpt bij het verminderen van trek en overeten tussen de maaltijden door.

Hieronder vind je een link naar de ’10 Leefregels voor Succesvol Afvallen’, waarin nog meer waardevolle tips staan. Als je meer wilt weten over hoe je succesvol kunt afvallen met hypnose, bijvoorbeeld met de virtuele maag, boek dan een sessie met mij om kennis te maken. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten

Link naar de 10 leefregels

 

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.