Menu

Vijf praktische tips om grenzen aan te geven en met jezelf te verbinden

Als NLP-therapeut en hypnotherapeut, heb ik geleerd dat zelfverbinding de sleutel is tot persoonlijke groei en welzijn. Maar deze reis naar zelfverbinding was niet altijd gemakkelijk, vooral niet tijdens een periode in mijn leven waarin ik mezelf afwees en worstelde met een eetstoornis.

Op mijn vijftiende levensjaar bevond ik me in een donkere periode. Ik was verloren in een doolhof van, slecht voor mijzelf zorgen, negatieve gedachten over mijn lichaam en mijn zelfbeeld was ernstig aangetast. Elke maaltijd werd een strijd, elke hap een daad van zelfafwijzing. Ik sloot me af van mijn eigen behoeften en emoties, en mijn lichaam betaalde daarvoor de prijs.

Het was tijdens deze donkere dagen dat ik besefte hoe belangrijk het is om grenzen aan te geven, niet alleen aan anderen, maar ook aan mezelf. Ik moest leren om nee te zeggen tegen de destructieve gedachten die mijn geest vergiftigden en ja te zeggen tegen zelfliefde en zelfacceptatie. Het was een langdurig gevecht, maar geleidelijk aan begon ik de kracht in mezelf te vinden om mijn eigen grenzen te stellen en mijn weg naar herstel te banen.

Het proces van grenzen aangeven begon met het erkennen van mijn eigen waarde en het respecteren van mijn eigen behoeften. Ik leerde om voor mezelf op te komen, zelfs als dat betekende dat ik anderen teleur moest stellen. Ik leerde om mijn grenzen duidelijk te communiceren en vast te houden, zelfs als dat kwam te staan op  weerstand en kritiek.

Maar grenzen aangeven betekende ook het respecteren van de grenzen van anderen. Ik leerde om de signalen van anderen te lezen en hun ruimte te respecteren, net zoals ik wilde dat mijn eigen grenzen werden gerespecteerd. Het was een proces van geven en nemen, van luisteren en begrijpen, van liefde en mededogen.

Vandaag de dag, als een hypnotherapeut en NLP-coach, ben ik toegewijd aan het helpen van anderen op hun eigen reis naar zelfverbinding en welzijn. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om jezelf te vinden in een wereld die constant aan je trekt en duwt. Maar ik geloof ook in de kracht van zelfliefde en zelfcompassie om ons door zelfs de donkerste dagen heen te leiden.

Grenzen aangeven is geen eenvoudige taak, maar het is een essentiële stap op weg naar zelfverbinding en persoonlijke groei. Het stelt ons in staat om onze eigen behoeften te erkennen en te respecteren, terwijl we tegelijkertijd gezonde relaties met anderen opbouwen. Het is een reis van vallen en opstaan, van leren en groeien, maar uiteindelijk is het een reis die het waard is om te maken.

Hieronder zijn vijf praktische tips om grenzen aan te geven en jezelf te verbinden:

 1. Luister naar je innerlijke stem: Neem regelmatig de tijd om even stil te staan en om naar je innerlijke stem te luisteren en je bewust te worden van je behoeften en grenzen. Dit kan betekenen dat je regelmatig mediteert, dagboek schrijft een ademhalingsoefening doet of gewoon even stilstaat en naar binnen keert. Hoe beter je jezelf kent, hoe gemakkelijker het wordt om je grenzen te herkennen en te communiceren.
 2. Wees duidelijk en assertief naar anderen en jezelf. Wanneer je je grenzen communiceert, wees dan duidelijk en assertief. Gebruik “ik”-boodschappen om je behoeften en grenzen op een respectvolle manier over te brengen. Wees niet bang om nee te zeggen als iets niet goed voor je voelt, en wees bereid om standvastig te blijven, zelfs als anderen het daar niet mee eens zijn.
 3. Oefen zelfcompassie: Wees vriendelijk en geduldig met jezelf terwijl je leert om grenzen te stellen. Het is normaal om fouten te maken en te worstelen met het vinden van de juiste balans. Sta jezelf toe om imperfect te zijn en wees trots op elke stap die je zet in de richting van zelfverbinding en welzijn.
 4. Leer omgaan met weerstand: Het stellen van grenzen kan soms weerstand oproepen bij anderen. Leer hoe je constructief kunt omgaan met deze weerstand zonder je eigen grenzen te overschrijden. Blijf standvastig in je communicatie en wees bereid om compromissen te sluiten wanneer dat nodig is, maar blijf altijd trouw aan je eigen behoeften en grenzen.
 5. Zoek steun en begeleiding: Het kan nuttig zijn om steun te zoeken bij vrienden, familie of een professionele therapeut tijdens je reis naar zelfverbinding. Een externe perspectief kan je helpen om helderheid te krijgen over je grenzen en hoe je ze effectief kunt communiceren. Wees niet bang om hulp te vragen wanneer dat nodig is, het tonen van kwetsbaarheid is een teken van moed en kracht.

Door deze tips in de praktijk te brengen, kun je stap voor stap meer in verbinding komen met jezelf en krachtiger worden in het stellen van grenzen. Onthoud dat zelfverbinding een voortdurend proces is en dat elke stap die je zet richting zelfliefde en zelfacceptatie de moeite waard is.

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.