Waarom ik in Deventer ineens aan Anita Meyer dacht
Afgelopen weekend was ik in Deventer, gewoon een dagje relaxed rondstruinen, beetje winkelen, koffietje hier en daar. Toen we het centrum binnenliepen, viel ons oog op een mooi pand: FINCH Boutique Hotel aan de Keizerstraat. Ziet er leuk uit, dus wij naar binnen.
Binnen troffen we een gezellige sfeer, fijne stoelen en Ă©cht goede koffie en een lekker soepje. En ja hoor, volgens traditie moest ik weer naar de wc â Arian zegt altijd: âJij moet altijd naar de wc als je je ergens op je gemak voelt.â đ
Ik liep naar beneden, achter de bar langs. Daar kwam ik erachter dat het gebouw vroeger een bank was geweest. Aan de wand hingen fotoâs, maar door het schemerige licht zag ik niet goed wat erop stond. Ondertussen zat het liedje âWhy Tell Me Whyâ van Anita Meyer ineens in mân hoofd. Geen idee waarom.

Later op de dag besloten we de dag weer af te sluiten bij FINCH met nog een kop koffie. En weer: hetzelfde liedje in mijn hoofd, precies toen ik naar beneden liep. Dus ik besloot eens goed te kijken naar die foto’s aan de muur. En ja hoor⊠daar hing in het donker een foto van Anita Meyer.
Mijn onbewuste had haar blijkbaar al eerder geregistreerd â zonder dat ik het bewust had gezien. Dat zette me aan het denkenâŠ
Communicatie: meer dan woorden
Communiceren we bewust of onbewust? Gaat het echt alleen om wat je zegt, of is er veel meer aan de hand?
Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je ontmoet iemand, en je wordt als vanzelf door die persoon aangetrokken. Niet door de woorden, maar door iets. Een bepaalde energie, houding, toon. Een vriendin van mij zegt wel eens: “Bij sommige mensen voel ik me meteen rustig, zonder dat ze iets bijzonders zeggen.”
En dat is precies waar het bij succesvolle communicatie over gaat.
De kracht van het onbewuste
Neem iemand als Barack Obama. Hij betovert zijn publiek â niet alleen door zijn woorden, maar door hoe hij beweegt, kijkt, pauzeert. Het lijkt vanzelf te gaan, maar veel van dat effect komt juist vanuit het onbewuste deel van communicatie.
Volgens een bekend model van Albert Mehrabian (1972) bestaat communicatie uit:
- 7% woorden
- 38% intonatie
- 55% lichaamstaal
Hoewel deze cijfers later zijn genuanceerd, zijn de meeste communicatie-experts het over één ding eens: de letterlijke inhoud van je woorden is vaak minder dan de helft van wat je overbrengt.
Het gaat dus om de totale beleving. En of jouw houding, stem en woorden kloppen met elkaar. In NLP noemen we dat congruentie.
Goed nieuws: je kunt het leren
Veel mensen denken dat succesvol communiceren iets is dat je âgewoon hebtâ. Maar dat is niet zo. De grondleggers van NLP hebben juist gekeken naar mensen die van nature effectief, inspirerend of overtuigend communiceren â en zijn die gaan modelleren.
Hoe gedragen deze mensen zich? Wat doen ze precies met hun stem? Hoe bewegen ze? Wat denken ze misschien van binnen?
Met NLP leer je die patronen herkennen én inzetten. Zodat jij:
- Meer rust en ontspanning ervaart in gesprekken
- Beter gehoord en begrepen wordt
- Succesvoller wordt in relaties, werk én liefde
- En⊠misschien ook ineens een liedje hoort dat precies bij het moment past đ
Wil jij ook leren hoe je met kleine veranderingen in je communicatie groots resultaat kunt bereiken? Laat het me weten of stuur me een WhatsApp berichtje op 0344 – 84 87 07. Wie weet drinken we binnenkort samen een koffie â mĂ©t leuk liedje in je hoofdđ.