Menu

Wees lief voor jezelf

Als jong jochie worstelde ik met zelfvertrouwen. Ik wilde alles perfect doen, nee, niet voor mezelf, maar voor de goedkeuring van anderen zoals mijn leraar. Ik herinner me dat ik me onzeker voelde over mijn uiterlijk, mijn schrijven en zelfs de manier waarop ik mijn haar in een scheiding droeg. Maar naarmate ik ouder werd, besefte ik dat deze onzekerheden helemaal niet waar waren, maar dat het liet zien dat ik onzeker was over wie ik nu eigenlijk diep van binnen ben.

Zelfvertrouwen is een krachtig hulpmiddel dat ons kan helpen om met plezier door het leven te laten gaan. Het is de basis van wie we zijn en hoe we omgaan met de wereld om ons heen. Maar als ik kijk naar alle mensen die ik help, is zelfvertrouwen een ongrijpbaar iets, vooral wanneer we ons iets aan trekken van de negatieve opmerkingen en meningen van anderen.

Is het niet zo dat we allemaal tot op zekere hoogte geïnteresseerd zijn in wat anderen van ons denken.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat wat anderen van ons denken, helemaal niks zegt over wie we echt zijn, het is zoals zij jou en mij zien.

Het is belangrijk om ons op onszelf en onze eigen gevoelens te concentreren, in plaats van voortdurend bevestiging van anderen te zoeken.

Wanneer we ons op onszelf concentreren en begrijpen wie we zijn, worden we beter afgestemd op onze eigen behoeften en verlangens. We kunnen bewustere keuzes maken die aansluiten bij onze eigen waarden, in plaats van anderen te plezieren.

 

Dit is waar het gevoel van eigenwaarde om de hoek komt kijken. Als we een sterk gevoel van eigenwaarde hebben, worden we minder beïnvloed door de mening van anderen. We weten dat we het waard zijn, ongeacht wat anderen zeggen of denken. Dit innerlijke gevoel van veiligheid stelt ons in staat om ons leven authentieker te leven, zonder constant de goedkeuring van anderen te zoeken.

Dus, hoe kunnen we zelfvertrouwen en eigenwaarde opbouwen?

Hier zijn een paar tips:

 • Zorg goed voor jezelf, fysiek, emotioneel en mentaal. Ga lekker mediteren (nee dat is niet zweverig), doe aan yoga, ga lekker sporten en ontdek door het te doen wat het voor je doet.
 • Omring jezelf alleen met leuke, blije en positieve mensen: Als je in de buurt bent van positieve, blije en ondersteunende mensen, kun je je zelfverzekerder voelen en alleen maar positief beïnvloed worden door anderen.
 • Concentreer je op al je sterke punten: in plaats van je zorgen te maken over je zwakke punten, concentreert je op je sterke punten en de dingen die jouw als mens uniek maken. Want je bent uniek, er is maar 1 persoon op deze hele wereld zoals jij!
 • Wees lief voor jezelf: Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid en liefde zoals je een vriendin of je kinderen behandelt, jij bent namelijk de belangrijkste persoon in je eigen leven.
 • Leer los te laten: laat de behoefte los om anderen te plezieren (pleasen) en leer beslissingen te nemen op basis van wat het beste voor je is. Pleasen van anderen is eigenlijk iets egoïstisch, want dat doen we vaak om onszelf een goed gevoel te geven. Dus please vanaf vandaag jezelf😀

Kortom, het opbouwen van zelfvertrouwen en eigenwaarde kost tijd en moeite en je bent het waard. Het vereist focus op onszelf en op wat wij willen en belangrijk vinden, in plaats van voortdurend bevestiging van anderen te zoeken. Met deze juiste focus en aanpak kunnen we leren onszelf lief te hebben en te accepteren zoals we zijn, uniek en mooi.

 

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.