Menu

Lachen het beste medicijn tegen stress! Zelfs een neplach😃

Kinderen zijn zo onbevangen en ze lachen de hele dag, maar hoe ouder we worden hoe serieuzer we worden.

Want het is toch eigenlijk raar dat iets wat zo leuk is om te doen en zo bevrijdend kan zijn voor je, iets is geworden wat vaak niet meer spontaan gebeurd.

Lachen verlaagd je stress

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in je lichaam als je lacht? Lachen zorgt ervoor dat je spieren ontspannen, je bloeddruk naar beneden gaat en in je bloed komen afstoffen vrij die goed zijn voor de werking van het immuunsysteem.

Als je lacht, maak je ook endorfine aan, daardoor voel je blij. Je cortisol daalt en je bloedcirculatie stijgt. Daardoor neemt stress af en je energie neemt toe als je lacht. Ook als de lach niet echt is😀

Lachen werkt hierdoor stressverlagend en stimuleert het immuunsysteem van het lichaam. Je kunt concluderen dat lachen een goed medicijn is tegen stress, maar vooral erg  leuk is om te doen.

Kinderen lachen wel 300 tot 400 per dag en wij als volwassenen nog maar 15 tot 20 keer.

Waar hebben we dat afgeleerd?

Er is een spreekwoord een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Dus laten we wat meer naar elkaar lachen,🤣.

Vind je het lastig om te lachen?

Denk dan aan een moment dat je zo hard in de lach schoot dat het pijn deed in je buik? Dat je het bijna in je broek deed van het lachen? Een moment dat de tranen over je wangen liepen en dat je niet meer kon stoppen? Waarschijnlijk ontstaat er al een glimlach op je gezicht als je terugdenkt aan die grappige situatie.

 

Hieronder de 4 positieve effecten van lachen op je lichaam op een rijtje:

 1. Het is goed voor je immuunsysteem. Als je veel lacht dan heb je een beter immuunsysteem dan mensen die weinig lachen. Door te lachen worden er extra witte bloedcellen aangemaakt. Deze witte bloedcellen ruimen virussen op, zo ben je beter bestand tegen infecties.
 2. Het vermindert stress. Stress zorgt dat onze bloedvaten nauwer worden. Door te lachen neemt het stresshormoon cortisol af, waardoor de bloedvaten zich weer kunnen verbreden. .
 3. Het zorgt voor een verbetering van de conditie en betere ontspanning. Tijdens het lachen zal je hartslag omhooggaan. Hierdoor wordt je bloed sneller rondgepompt. Bovendien train je automatisch je buikspieren door te lachen.
 4. Je wordt knapper door te lachen (wie wil dat nu niet). Door veel te lachen train je je gezichtsspieren. Bovendien straal je meer wanneer je een glimlach op je gezicht hebt.

 

 

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

 • Internationaal Register Hypnotherapeut
 • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
 • EMDR coach
 • Hypnoslim coach
 • Virtuele maagband consulent
 • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
  Collectief Alternatieve Therapeuten
  BO nr.: 60872021-08-31
 •  

 

Stel je vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.