Een blokje om is goed voor je gezondheid, waarom eigenlijk?
We hoeven er niet omheen te draaien: wandelen is gezond! Regelmatig een halfuur lekker naar buiten om te gaan wandelen is supergoed voor jou en je gezondheid. Het heeft namelijk allemaal positieve effecten op onder andere je hart, hersenen, longen én darmen.
Hieronder vind je alle gezondheidsvoordelen voor je op een rij. Het enige wat jij nog hoeft te doen? Doe je wandelschoen aan en ga een lekker blokje om!
1. Wandelen is goed voor hart en bloedvaten
Gezonde hart en bloedvaten. De motor van je lichaam, dus erg belangrijk voor je algemene gezondheid. Wandelen kan daarbij helpen! Iedere dag een blokje om van minstens 30 minuten verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Het verbetert de conditie van je hart en bloedvaten. Ben je minstens één uur per week actief? Dan daalt het risico op hartproblemen met maar liefst 50%!
2. Wandelen is goed voor je longen
Wandelen heeft ook een positief effect op je longen: hoe meer je wandelt, hoe groter het vermogen van de longen en hoe meer zuurstof je opneemt. Daarnaast is er buiten een stuk meer zuurstof in de lucht dan binnen. Adem eens diep in en uit en laat de zuurstof door je lijf stromen. Energieboost gegarandeerd: ga in de middag een blokje om en werk de rest van de dag een stuk productiever!
3. Wandelen werkt tegen diabetes
Nog zo’n fijne. Ga je dagelijks een blokje om? Dan wordt het risico op diabetes type 2 met zeker 58% verlaagd. Als je elke dag 3.500 stappen zet, verlaag je het risico op diabetes al met 29%. Verder blijkt wandelen volgens het Diabetes Fonds ook heel goed voor je lichaam als je al diabetes hebt. Het verkleint namelijk de kans op vervelende gevolgen van diabetes, zoals hart- en vaatziekten.
4. Wandelen verbetert je spijsvertering
Bewegen verbetert de spijsvertering en is dus goed voor je darmen. Jij én je darmen komen namelijk in beweging, wat de vertering van het eten stimuleert. Zo voorkom je verstoppingen. Daarnaast werkt wandelen ontspannend, wat ook goed is voor je darmen.
5. Wandelen is goed voor je hersenen
Bovendien heeft wandelen positieve effecten op de hersenen en je mentale gezondheid. Je zult merken dat je na een wandeling opgewekter bent en je blijer voelt. Dat komt doordat er tijdens een wandeling zogenaamde ‘geluksstofjes’ vrijkomen, zoals endorfine en serotonine. Een goed medicijn tegen angsten en depressies dus!
6. Wandelen draagt bij aan een goede nachtrust
Wist je dat je van wandelen ook beter slaapt? 5 dagen per week flink doorstappen kan voor slechte slapers al bijdragen aan 45 tot 60 minuten meer slaap per nacht! Ook is wandelen goed voor je biologische klok, waardoor je beter kunt in- en doorslapen. Een zeer positief effect op je nachtrust dus!
7. Wandelen vermindert het risico op Alzheimer
Wandelen is een goede manier om je hersenen actief te houden, zonder intensieve inspanningen. En wie zijn of haar hele leven actief blijft, heeft volgens Amerikaans onderzoek een kleinere kans op Alzheimer. Die kans wordt zelfs met 20-50% vermindert! Hoe dat komt? Nou, door de verhoogde hersenactiviteit wordt je geheugen getraind. Denk aan je hersenen en ga een blokje om!
8. Wandelen verkleint de kans op borstkanker
Ook fijn: bewegen verlaagt het risico op borstkanker bij vrouwen na de overgang. Onderzoek van de Amerikaanse Cancer Society laat zien dat vrouwen die minstens 7 uur per week wandelen 14% minder risico lopen op borstkanker dan vrouwen die wekelijks 3 uur of minder wandelen. De meest actieve vrouwen hadden maar liefst 25% minder risico op borstkanker dan de minst actieve deelnemers. Flink bewegen heeft dus een sterk effect op de preventie van borstkanker bij vrouwen na de overgang.
9. Wandelen verhoogt de overlevingskans bij prostaatkanker
Mannen die in een vroeg stadium prostaatkanker hebben, kunnen baat hebben bij wandelen. Wekelijks drie of vier uur in hoog tempo wandelen zou leiden tot 57% minder kans dat de ziekte zich voortzette, dat blijkt uit onderzoek van de University of California in samenwerking met de Harvard School of Public Health. Het wandelen moet hierbij wel in een snel tempo gedaan worden om het gewenste effect te bereiken.
Naast borst- en prostaatkanker, heeft wandelen ook een gunstig effect op darm- en baarmoederkanker, blijkt uit onderzoek van de British Heart Foundation. Voor andere soorten kanker is dit effect (nog) niet bewezen.
10. Wandelen is effectief bij lage rugpijn
Onderzoek van de universiteit van Tel Aviv blijkt dat twee tot drie keer per week 20-40 minuten wandelen effectief is bij de pijnbestrijding van lage rugpijn. Het blijkt net zo effectief als het inzetten van spierversterkende oefeningen, omdat je met wandelen ook je buik- en rugspieren traint. En dat is belangrijk om de lage rugpijn te bestrijden. Top!