Volkoren brood gezond?
Volkorenbrood is niet zo gezond als dat we misschien wel denken. Sterker nog: het kan maar zo zijn dat je klachten hebt die veroorzaakt worden én in stand gehouden door het eten van (volkoren)brood. Het gaat om zowel lichamelijke als psychische klachten.
Als ik naar mijzelf kijk dan heb ik meer dan 20 jaar last gehad van spastische darmen, waar niks aan te doen was. 3 jaar geleden stopte ik met brood eten en van de ene op de andere dag was het weg, ik heb nooit meer last van spastische darmen,
Klachten en symptomen die je kan ervaren door het eten van brood
Brood en andere graanproducten bevatten meestal de volgende graansoorten tarwe, spelt, rogge en gerst.
Deze graansoorten bevatten blijkbaar één of meerdere stoffen die klachten veroorzaken. Welke stof precies de boosdoener is weten onderzoekers nog niet, maar er zijn wel een aantal verdachten:
- Gluten
- Tarwekiemagglutinine (WGA)
- FODMAPS – afkorting voor: Fermenteerbare Oligosachariden
- Disachariden Monosachariden And Polyolen
- Amylase-trypsineremmers (ATI’s)
Deze stoffen – die dus in brood en andere graanproducten zitten – worden ervan verdacht de volgende klachten en symptomen te veroorzaken:
- Buikpijn
- Opgeblazen gevoel
- Diarree
- Veranderingen in de structuur van ontlasting
- Brain fog (hersenmist, dus een onhelder hoofd)
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Angst
- Depressie
- Gewrichts- en spierklachten
- Gevoelloosheid van de benen of armen
- Huidklachten, waaronder eczeem
- Bloedarmoede
- Problemen van het zenuwstelsel
En dan nog het volgende, je bent misschien wel eens buiten onze landsgrenzen op vakantie geweest, bijvoorbeeld naar Griekenland of Spanje. Daar eten ze niet zoals wij typisch Nederlands, een broodje kaas bij de lunch maar een warme lunch. Maar wat is eigenlijk beter, koud of warm lunchen?
Gevarieerder en volwaardiger
Zo bevat een warme maaltijd veel vaker groenten en nog een iets van pasta vlees of vis. De maaltijd is gevarieerder en daardoor vaak volwaardiger dan een koude maaltijd. Die variatie zorgt ervoor dat u in één keer de goede voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast bevat een warme lunch in veel gevallen ook minder suiker. Wij Nederlanders houden erg van zoet beleg op de boterham, dus dat vermijdt je door het eten van een warme maaltijd.
Niet geheel onbelangrijk zorgt een warme maaltijd over het algemeen voor meer verzadiging dan een koude maaltijd wat het eten beter (en langer) verteerbaar maakt. Een verzadigde maaltijd zorgt er ook voor dat u later op de dag geen trek meer heeft en niet onnodig snoept of behoeft heeft aan snacks. Een ander voordeel is dat u meer tijd nodig heeft om uw maaltijd te nuttigen. Even een broodje achter uw bureau is niet echt een goede gewoonte. Een warme maaltijd vraag voor het eten ervan meer aandacht, waardoor u bewuster eet en doorgaans ook minder snel. En dat draagt ook weer bij aan de verzadiging en vertering van uw maaltijd.
Nu tot zover, ik ben heel benieuwd naar jouw voorkeur voor de lunch, ga je voor warm of koud? Laat het me weten door een mail te sturen naar ron@ronmeijering.nl