Wat je tegen jezelf zegt bepaalt, wat je voelt en bereikt!
Misschien herken je het wel, dat je tegen jezelf praat en dat dit niet altijd even positief en helpend is.
Wat je tegen jezelf zegt bepaalt, wat je voelt en bereikt!
Bereik meer door anders tegen jezelf te praten
De woorden die je elke dag gebruikt, hebben een behoorlijke invloed op je leven. Dat geldt niet alleen voor de manier waarop je tegen anderen spreekt; hoe je tegen jezelf praat is minstens zo belangrijk. Jouw innerlijke “gepraat” bepaalt wie je bent, wat je wel of niet bereikt en kan je zelfvertrouwen verkleinen of juist vergroten.
Nieuwsgierig naar de 3 stappen om anders tegen jezelf te praten en daarvoor meer te bereiken in je leven?
Stap 1: Bewustwording
Let eens goed op hoe je praat en wat de invloed is van de woorden die je daarbij gebruikt. Wat zeg je tegen jezelf als je je minder blij voelt? Je kunt ook aan een vriend(in) of je partner vragen om je erop te wijzen als je op een negatieve manier over jezelf of over je leven praat. En zou je ook zo tegen je jongere zelf praten?
Stap 2: Positieve affirmaties
Het klinkt misschien wat zweverig, maar je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen. Dus als jij voortdurend tegen jezelf ‘je bent niet goed genoeg’ of ‘je kunt het niet’ zegt, dan maak je daar na verloop van tijd je eigen waarheid van. Vervang zulke negatieve gedachten door positieve gedachten of affirmaties en herhaal die zo vaak mogelijk. Een paar voorbeelden van positieve affirmaties: ik ben goed zoals ik ben, ik kies ervoor om in het moment te leven, ik ben dankbaar voor mijn leven. En weet dat als je 60 dagen positieve affirmaties tegen jezelf zegt dat je ze dan ook gelooft,
Stap 3: Vervang woorden
Vervang woorden met een negatieve lading door positieve:
- ‘Ik zal’ in plaats van ‘ik kan niet’ – Ga er niet bij voorbaat al vanuit dat je iets niet kunt. En onthoud: het hoeft niet perfect en je mag best een foutje maken. Door vallen en opstaan leer je het beste.
- ‘Ik wil’ in plaats van ‘ik moet’ – Als je iets moet, voelt het als zwaar en moeilijk. Als je iets wilt, heb je zelf de controle en voelt het licht.
- ‘Ik kies ervoor’ in plaats van ‘ik zou moeten’ – Als je volgens jezelf iets zou moeten doen, dan voelt dat als externe druk: je denkt dat anderen het van jou verwachten. Kies voortaan zélf of je iets wel of niet wilt doen.