De eetstoornis is een mindfuck
De eetstoornis is een mindfuck, dat kreeg ik terug van een van mijn cliënten na afloop van haar traject.
Wat maakt het nu dat een eetstoornis een mindfuck is?
Als je kijkt naar bijna alle jongens en meiden met een eetprobleem of eetstoornis, dan is deze vaak ontstaan door een lijnpoging, een poging om af te vallen.
Wat gebeurt er dan eigenlijk in je brein wanneer je minder gaat eten. Er ontstaat een tekort aan het stofje Tryptophan wat er weer voor zorgt dat je een tekort krijgt aan Serotonine.
Wat voor een klachten kan je ervaren bij een laag serotonine gehalte?
Als je een tekort aan serotonine hebt kun je de volgende klachten ervaren(bron Proud2bme):
- laag zelfbeeld,
- slapeloosheid,
- fobieën,
- paniekaanvallen,
- eetstoornissen,
- binge-eating,
- depressie,
- boosheid,
- angst,
- verlegenheid,
- obsessief gedrag vertonen,
- met name ’s avonds en ’s nacht cravings naar zoet (suiker) en chocola.
Wat kun je het beste doen om dit op te lossen?
Veel mensen willen graag praten over de eetstoornis en geloven ook wat de “eetstoornis” hen verteld. En dat is heel begrijpelijk natuurlijk. Alleen is het probleem nooit de oplossing. Een van de sleutels die leiden naar de oplossing is het eten van producten waar het stofje Tryptophan rijk in aanwezig is.
Waar zit dat stofje dan in?
Dat stofje zit vooral in eiwitrijke producten zoals kwark, skyrr, hüttenkäse, vlees, kip, schaal- en schelpdieren, eieren, bananen, noten, zilvervliesrijst, bonen en linzen en nog veel meer.
Terug naar de cliënt….
Voor deze cliënt heeft het erg goed geholpen om haar voeding aan te passen. Ze zei letterlijk “het leven draait niet om eten, eten draait om je lichaam gezond houden”.
“Ron is een fijne coach die altijd voor je klaar staat. Hij deelt zijn ervaring om je te helpen en dat is erg fijn. Zo kun je dingen herkennen en kan hij je beter helpen. Het is fijn dat hij zoveel feitjes weet en ook veel over voeding. Ik voelde mij altijd op mijn gemak. Door de sfeer en hoe Ron zelf is.”