Menu

Leer hoe je eenvoudig nee kan zeggen

Je  herkent het wel doodmoe, afgepeigerd en dan nog “ja” zeggen op een vraag of je een extra shift kan draaien op je werk. Het is soms best lastig om ‘nee’ te zeggen, om voor ons zelf te kiezen en daarom zeg je vaker ‘ja’ dan je lief is.

We zeggen “ja” tegen een klusje waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Tegen een avondje overwerken terwijl je zo uit keek naar een avondje Netflixen op de bank En zelfs tegen die kraamvisite met je vriendin terwijl jouw eigen kinderen je nog net niet zien als die mevrouw of meneer die op zondag het vlees snijdt. Maar er is goed nieuws: je kunt leren om ‘nee’ te zeggen! En ik ga vandaag  helpen met 10 waardevolle tips!

Elke keer als je ‘ja’ zegt tegen iets of iemand, zeg je ‘nee’ tegen iets anders of iemand ander (cruijffiaans)

Het is goed om te je te beseffen wat ‘ja’ zeggen precies inhoud. Want dit kleine woordje levert meestal wel iets op, maar het kost jou ook iets. Neem alleen al je tijd. Tijd die je ook aan iets anders had kunnen besteden. Zoals je eigen kinderen, huishouden, gezondheid, de voor jou nodige ontspanning. Dus hoe vaker je ‘ja’ zegt, hoe minder tijd je overhoudt voor jezelf. Daarnaast kan  ‘nee’ zeggen je ook veel opleveren.  Je krijgt weer meer energie voor de belangrijkste persoon in je leven, namelijk jezelf!

1. Zeg op een verantwoorde manier ‘nee’

Je kunt natuurlijk  overal ‘nee’ tegen zeggen, maar dat werkt vaak niet. Maar je mag best wel een beetje kritisch zijn waar je ‘ja’ op zegt. Vind je dat moeilijk? Dan kun je met de onderstaande tips jezelf leren hoe je van die eeuwige ‘ja’ een lekkere ‘nee’ maakt.

Weet dat ‘nee’ zeggen niet persoonlijk bedoeld is.

Vaak durven we geen ‘nee’ te zeggen omdat we bang zijn dat we een ander kwetsen of teleurstellen, of omdat we dat denken. Maar je zult zien dat een ander een vriendelijke, en vooral duidelijke ‘nee’ in de praktijk helemaal niet zo persoonlijk oppakt.

Las een denkpauze van in

Is de “ja” je er vaak aal  uit voordat je het in de gaten hebt? Leer jezelf dan om een denkpauze in te lassen en kom er eventueel later op de vraag terug. Dat is helemaal niet raar en geeft je de kans om te bekijken of je ook echt ‘ja’ wilt en kunt zeggen. Ik geef vaak aan, wat fijn dat je me vraagt, “ik kom er morgen bij je op terug is dat akkoord voor je”?

Houd het lekker simpel

Veel mensen hebben de neiging om een ‘nee’ eerst helemaal in te kleden. Helemaal niet nodig! Geef aan dat je andere bezigheden hebt of dat je een andere keer wellicht wél ‘ja’ kunt zeggen. Een hele verklaring geven, is eigenlijk goedkeuring van de ander willen krijgen en dat is helemaal niet nodig. De goedkeuring van jezelf is het belangrijkste.

Oefen met ‘nee’ zeggen

OBK, met andere woorden Oefening baart kunst. Ook wanneer het om het woordje ‘nee’ zeggen gaat. Oefen bijvoorbeeld door minstens één keer per dag ‘nee’ te zeggen. En kijk ook naar de reactie die je krijgt. Wat wel goed is om je te realiseren is, dat als je altijd ja heb gezegd, de mensen om je heem wel even moeten wennen aan een “nee
van jou.

Leer van anderen

Kijk hoe anderen ‘nee’ zeggen, waarschijnlijk heb je mensen om je heen die al een stuk makkelijker ‘nee’ zeggen. Leer hiervan! Let tijdens keer eens goed op hoe bijvoorbeeld een collega zich gedraagt als ze nee zeggen. Hoe zit hij of zij, welke handgebaren zie je en welke typische zinnetjes worden er gebruikt.

Realiseer je dat je ‘nee’ mag zeggen

Er bestaat natuurlijk zoiets als iets over hebben voor de ander, maar in principe ben je nooit verplicht om ‘ja’ te zeggen. Ook al heb je helemaal niets in de agenda staan – je mag er gewoon voor kiezen om ’s avonds lekker niks te doen. Jouw tijd is van jou en van niemand anders. Begrijpen anderen dat niet dan zegt dat meer over hen dan over jou. Tijd kan je net als geld maar een keer besteden.

Wees altijd respectvol en tactvol

Je hebt ‘nee’ zeggen en ‘NEE’ zeggen. Zorg er daarom voor dat je het altijd respectvol en tactvol brengt. Geef bijvoorbeeld aan dat je het leuk vindt dat er aan jou gedacht is, en dat het voor nu niet uitkomt. Dat geeft beide partijen een goed gevoel.

Maak dat je minder beschikbaar bent

Dankzij alle apps, e-mail en sociale media zijn we bijna altijd bereikbaar. Bovendien is iets vragen via de moderne weg een stuk makkelijker én verwachten mensen dat je sneller reageert. Maak daarom duidelijk dat je niet altijd meteen kunt of wilt reageren of zet je telefoon af en toe gewoon uit. Ik zet mijn telefoon altijd na 22.00 automatisch op stil.

Probeer eens te onderhandelen

Je wilt eigenlijk ‘nee’ zeggen, en zit je voelt dat je  in een situatie zit waarin je aanvoelt dat dit eigenlijk echt niet kan? Probeer dan te onderhandelen. Stem bijvoorbeeld toe om een  klusje van je partner over te nemen wanneer de ander een klusje van jou overneemt.  Zo heb je er allebei iets aan.

Je mag je bedenken

Heb je ‘ja’ gezegd, en hier achteraf toch spijt van omdat het niet uitkomt? Je mag van mening veranderen! Het is niet vreemd om op de ander af te stappen en aan te geven dat je er nog eens over nagedacht hebt en toch ‘nee’ moet zeggen. Zorg wel dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft natuurlijk en zorg ervoor dat je niet te vaak op je toezeggingen terug te komen.

Ik wens je heel veel succes met “nee” zeggen!

 

"Een therapeut die weet wat je voelt"

Maak een afspraak

Ik ben er om je te helpen.  Boek meteen een afspraak. Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Mijn kwalificaties

  • Internationaal Register Hypnotherapeut
  • Gediplomeerde NLP Master Practitioner Coach
  • EMDR coach
  • Hypnoslim coach
  • Virtuele maagband consulent
  • Aangesloten bij de CAT multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten
    Collectief Alternatieve Therapeuten
    BO nr.: 60872021-08-31
  •  

 

Stel je vraag

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.